The Hague HighLights 2022

The Hague HighLights 2022

Dit jaar zijn er vier HighLights in het centrum van Den Haag. Ieder met hun eigen verhaal.

Het gruwelijke einde van de gebroeders de Witt

Locatie: Gevangenpoort
Artiest: Jurjen Alkema

Op de Gevangenpoort en een gedeelte van het plein van de Plaats wordt het verhaal van de lynchpartij van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt verbeeld. De laatste politieke moord voor Pim Fortuyn. Beide heren behoorden tot de bekendste Hollanders van hun tijd. Door middel van deze lichtprojectie nemen we je mee terug naar 1672. Het rampjaar voor heel Nederland en voor deze mannen in het bijzonder. De plaatselijke schutterij en een opgehitste mensenmassa maakte op een gruwelijke manier een einde aan de levens van deze twee mannen. Wees gerust, er vloeit geen bloed en het er vindt geen gruwelijk tafereel plaats anno 2022. Maar doordat de projectie behalve op de Gevangenpoort, ook op het plein doorloopt, wordt je onderdeel van het geheel. Je voelt de onheilspellende sfeer en wordt meegezogen in het moment. Wist je trouwens dat er twee overblijfselen – de tong en een vinger van Cornelis de Witt – nog altijd te ‘bewonderen’ zijn in het Haags Historisch Museum?

Vuurwerk op de Hofvijver

Locatie: Hofvijver
Artiest: Studio Kebbel

Sommige mensen noemen de Hofvijver ook wel de oorspong van Den Haag. En dat heeft een reden. Want juist water was de reden dat Graaf Willem II van Holland in de 13e eeuw zijn kasteel hier bouwde. Later groeide dit kasteel uit tot het huidige – nu te verbouwen – Binnenhof. Het is daarmee het oudste parlement complex dat nog als zodanig dienstdoet. Op de Hofvijver wordt al eeuwen vuurwerk afgestoken. De oudste afbeelding die bekend is van vuurwerk op de Hofvijver stamt al uit 1586. En in 1749 schijnt de allermooiste vuurwerkshow ooit gegeven. Toen werd de vrede van Aken gevierd. Nu geen letterlijk, maar spreekwoordelijk vuurwerk. Om de Hofvijver op een originele manier te belichten en te verfraaien hebben we Studio Kebbel gevraagd om een aantal drijvende lichtobjecten te vervaardigen. Het resultaat mag er wezen. Zowel overdag als ‘snachts zijn deze objecten een verrijking voor de Hofvijver.
Wist je trouwens dat de Hofvijver helemaal geen vijver is? In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden, is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek uitkomt. De Hofvijver staat in directe verbinding met de duinen bij Kijkduin. 

A Thin Line

Locatie: Paleis Kneuterdijk
Artiest: Titia Ex

Je denkt er niet vaak over na waarom een plek heet zoals hij heet. Maar als je drie keer achter elkaar ‘Kneuterdijk’ zegt, vraag je je toch af: Waar komt de naam Kneuterdijk vandaan? 
The Hague Highlights is op zoek gegaan naar de oorsprong van de Kneuterdijk en ontdekte het volgende. Al in 1539 wordt de naam ‘Knoeterdyck’ genoemd in een brief, terug te vinden in het Haags Gemeentearchief. De naam en plek is dus al stokoud. Het zou goed kunnen, zeggen de geschiedkundigen, dat de naam ‘Kneuterdijk’ terug te voeren is op het ‘kneuteren’, het gebruiken van lokvogels -vaak een kneu- in de ‘vinkerij’ (vogels vangen). In de 16e eeuw stond op de plek van de Kneuterdijk waarschijnlijk een vinkenbaan; een plek waar vinken werden gevangen. Deze vinkenbaan was tevens een dijk, om het water van de Hofvijver tegen te houden. Voilà: de Kneuterdijk.

Het kunstwerk van Titia Ex ‘A thin line’ is een verwijzing naar deze geschiedenis en de bekende uitdrukking ‘op het vinkentouw zitten’. Oorspronkelijk zat men namelijk op de treklijn die gebruikt werd om de val te sluiten en zo de vinken te vangen. Men moest zich gereedhouden en alert zijn om een bepaalde taak ieder ogenblik te kunnen uitvoeren. Tegenwoordig komen we de uitdrukking nog in de politiek tegen: waakzaam en delicaat balanceren, tussen de diverse belangen. Hetgeen we terugvinden bij de statige bewoners van het paleis uit het verleden en het heden. Niet alleen woonden hier koningen en koninginnen, ook de grondwetsherziening van Thorbecke kwam hier tot stand. De Nazi’s bezetten het paleis tijdens WO II en werden na de oorlog hier berecht. En nu is de Raad van State, onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van Nederland, gehuisvest in Paleis Kneuterdijk.

GETIJDE

Maak de magische cyclus van de maan(d) mee in 15 minuten tijd

Locatie: Lange Voorhout
Artiest: David Schoch (PIP Den Haag)

De maan schittert boven zee. Golfslagen van opkomende vloed klotsen op de branding. Weerspiegeling. Nieuwe maan, volle maan. Eb en vloed. Oernatuur. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Den Haag is dé stad aan zee waar het getijde zindert. Verbinding en krachten van de maan op aarde zijn hier extra voelbaar. Maak de magische cyclus van de maan(d) mee in 15 minuten tijd. David Schoch (PIP Den Haag) presenteert met ‘Getijde’ een 150 meter lang audiovisueel spektakel op het Lange Voorhout in het Museumkwartier Den Haag. Met een muzikale soundtrack van de bekende Haagse dj en producer Gino van Dam.

Wat kun je verwachten? Deze lichtbeleving bestaat uit twee instalaties, is 150 meter lang en is te vinden op het Lange Voorhout met een uitkijktoren voor Theater Diligentia/de Kloosterkerk. Een grote maan zweeft boven het Lange Voorhout ter hoogte van Escher in het Paleis. Zo’n 200 grondlampen bootsen op de lange lindenlaan de weerspiegeling op de branding na. Beklim de uitkijktoren* voor een magisch overzicht of loop dwars door het installatiekunstwerk heen. De voorstelling begint rustig en ingetogen bij de nieuwe maan. De beleving gaat langzaam naar het eerste kwartier tot aan een uitbundige volle maan. Voel de golfslag zinderen met groots licht. Daarna vervalt het schouwspel in het laatste kwartier en eindigt weer bij de nieuwe maan. De bijpassende ambient soundtrack van Gino van Dam maakt de beleving en het verhaal compleet. Neem je eigen koptelefoon mee om deze te beluisteren.

Onvergetelijk dromen met Messiaen in licht en geluid 

Het vorig jaar vanwege corona afgelaste concert “Dromen als Messiaen” is op vrijdagavond 25 februari vanaf 20.00 uur echt te beleven. Organist Geerten van de Wetering speelt dan in de monumentale Kloosterkerk de indrukwekkende orgelcyclus La Nativité du Seigneur van Messiaen terwijl audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx live kleurbeelden op het orgel projecteert. Dit belooft een uitzonderlijke totaalervaring in licht en geluid tegen de achtergrond van The Hague Highlights. 

Klik hier voor meer info en kaartverkoop.

https://thehaguehighlights.nl/

Datum:
23 februari 2022 / 27 februari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0