The Merchant House presenteert Sylvie Bonnot & Zhu Hong

The Merchant House presenteert Sylvie Bonnot & Zhu Hong in Making Things Happen: Jonge kunstenaars in dialoog I.

The Merchant House (TMH) opent de cyclus Making Things Happen: Jonge kunstenaars in dialoog met Zhu Hong (1975, geboren in China, wonend in Frankrijk) en Sylvie Bonnot (1982, Frankrijk).

Voor beide kunstenaars is fotografie zowel een uitgangs- als constant referentiepunt. In TMH kozen ze ervoor een dialoog tussen hun werken aan de wand centraal te stellen, gebaseerd op hun benadering tot kunst als een rondreizende activiteit die zich nu naar Amsterdam uitstrekt.

Bruggen van Amsterdam

De kern van de dialoog zijn de karakteristieke bruggen van Amsterdam,gefotografeerd door Bonnot. Door kundig gebruik te maken van de “mue”-techniek, die ze tot in de puntjes beheerst, kan ze de afdrukken in een laag gelatine direct op de muur aanbrengen. Op de tegenoverliggende muur geeft Hong antwoord door een ultradun geschilderd gebaar aan te brengen, wit op wit, als een interpretatie van de beeltenis van Bonnot in deze letterlijke fotoshoot.

Het resultaat is een complexe tentoonstelling die vanuit een gewaagde, kortstondige opstelling zijn stralen diep laat doordringen in de domeinen van de fotografie en de schilderkunst.

In de tien jaar na hun afstuderen aan de ENSA in Dijon (beiden cum laude) zijn deze kunstenaars veel op verkenning uit geweest – fysiek, te voet, maar ook door het verplaatsen van de blik – als basis voor hun werk.

Sylvie Bonnot

Als student maakte Sylvie Bonnot onderzoeksreizen met haar camera. De natuur- en stadslandschappen van Australië, Japan, Ierland, Noorwegen, Rusland en de hoge valleien van de Savoie hebben haar veelzijdige oeuvre een eigen gezicht gegeven. In de tentoonstelling Surimpressions in de Quai des Arts in Cugnaux liet ze haar werken letterlijk uit de wand steken.

Doorscheurd met lijnen en gestold als beeldhouwwerken, vertonen deze haar unieke visie en techniek. Door ruimte te maken voor een veelvoud aan perspectieven buiten de rechte vlakken van de frontale opname, vangen haar werken waarnemingen op die de relatie tot haar eigen lichaam en fysieke beweging uitdrukken.

Zhu Hong

Zhu Hong kwam naar Frankrijk op zoek naar een contrast met haar klassieke schildersopleiding in Shanghai. TMH opent met haar volledige transcriptie van de 199 bladzijden van La photographie dans l’art contemporain (Franse editie, Thames and Hudson, 2004) uitgevoerd als een lange rij – om langs te wandelen – van 199 tekeningen in potlood op zwarte ondergrond, een draai op het thema positief/negatief.

Ook wordt een aantal schilderijen en tekeningen getoond uit haar recente tentoonstelling in het Musée de la Roche-sur-Yon, die volgde op haar tentoonstelling in het prehistorische museum in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Met deze projecten bestudeert de kunstenaar musea en hun institutionele wijze van kunst tonen, zowel in extreem verfijnde als in alledaagse zin.

Volgens Hubert Besacier, die de loopbanen van beiden vanaf het begin heeft gevolgd, waren deze kunstenaars ertoe voorbestemd elkaars pad te kruisen. In de dialoog die plaatsvindt in TMH, richten ze de aandacht op de materialiteit en conceptuele mogelijkheden van hun media met werken die onmiskenbaar verbonden zijn aan hun oorsprong in de werkelijkheid en manier van creatie, en tegelijkertijd simpele interpretatie uit de weg gaan.

Bijeenkomsten in The Merchant House:

Opening: zaterdag 23 september, 19:00-21:00

TMH Talks: zaterdag 28 oktober, 17:00-19:00

Catalogus presentatie: vrijdag 10 november, 19:00-21:00

Curatoren en bijdragers aan de catalogus: Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, en Hubert Besacier, kunstcriticus. Hoe koppelt een jonge kunstenaar haar werk aan de geschiedenis van de fotografie?

The Merchant House

Herengracht 254 Iedere vrijdag open deur: 12:00-19:30, 1016 BV Amsterdam Of stuur een e-mail om langs te komen, http://merchanthouse.nl/, info@merchanthouse.nl       

Als een onafhankelijke kunstruimte presenteert en verkoopt TMH hedendaagse kunst. Gesticht in 2012 door Marsha Plotnitsky, artistiek directeur, biedt TMH een moderne invalshoek op de Amsterdamse traditie van de koopman, daarmee een culturele dialoog in de stad stimulerend.

TMH heeft thematentoonstellingen georganiseerd voor internationale en Nederlandse vernieuwers, zoals Henk Peeters, Jan Schoonhoven, André de Jong, Chuck Close, Carolee Schneemann, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl en Pino Pinelli. Iedere tentoonstelling gaat vergezeld van een programma van interdisciplinaire onderzoeksbijeenkomsten.

Om de bijeenkomsten te bezoeken graag reserveren:

invitations@merchanthouse.nl.  

Toegang tot alle tentoonstellingen en bijeenkomsten is gratis

Programma ondersteund door de verkoop van kunstwerken

The Merchant House is een trotse supporter van http://flagofcompassion.com/

https://www.facebook.com/merchanthousenl/app/267091300008193/?ref=page_i...

Datum:
20 september 2017 / 12 november 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0