The Nest Collective - Material Languages | Stroom Den Haag

The Nest Collective - Material Languages | Stroom Den Haag

The Nest Collective, een multidisciplinair kunstcollectief uit Nairobi, Kenia, is de vierde gast van Stroom Den Haag binnen het programma Our House, your Home.

Sinds september vorig jaar onderzoeken drie leden van het Collective - Jim Chuchu, Sunny Dolat en Njoki Ngumi - hoe textiel kan helpen om verbondenheid, identiteit, cultuur en design aan de orde te stellen. In Material Languages reflecteren ze met hun creaties en inzichten op de rol die nieuw en hedendaags Afrikaans textiel speelt. Vanwege de pandemie heeft het project een hybride vorm gekregen, met o.a. een serie online lezingen en een uitgebreide etalagepresentatie bij Stroom (t/m 9 juni).

Nairobi

The Nest Collective woont en werkt in Nairobi, Kenia. Ze zijn actief op het gebied van film, muziek, mode, beeldende kunst, literatuur en andere media. Bij Stroom ligt de nadruk op de mogelijkheden van textiel als medium, in het verlengde van hun activiteiten op het gebied van mode.

Met hun werk onderzoeken de leden van The Nest Collective het leven in de hedendaagse Afrikaanse steden en brengen ze actuele onderwerpen ter sprake, zoals de LGBT+ identiteit. 

Tegelijkertijd kijken ze met een frisse blik naar de geschiedenis en denken ze na over mogelijke toekomsten. Met hun veelzijdige interventies spreken ze hun publiek actief aan, om zo een genuanceerde discussie over de diverse onderwerpen mogelijk te maken. Naast deze activistische aanpak hecht The Nest Collective ook grote waarde aan de esthetische en artistieke kwaliteit van hun werk. Vanwege de covid pandemie en reisbeperkingen experimenteren we met het format van een hybride residency. 

Het overkoepelende textielproject van The Nest Collective wordt binnen de setting van Our House, your Home vertegenwoordigd door de leden Sunny Dolat, Dr. Njoki Ngumi & Jim Chuchu en gaat in op de ontwikkeling van ideeën over hoe textiel de link tussen verbondenheid, identiteit, cultuur en design kan ontrafelen. 

Publiek programma 

Donderdag 20 mei 2021

19:00 (NL) / 20:00 (KE)
Voertaal: Engels

A Machine Dreams of African Print door Jim Chuchu
Online presentatie van Jim Chucho over zijn werk met computer-gegenereerde patronen. Hij presenteert zijn onderzoek naar het gebruik van door de computer gegenereerde textielpatronen, d.m.v. Generative Adversarial Networks (GAN's). Met deze tools kon hij onderzoeken hoe toekomstig Keniaans en Afrikaans textiel eruit zou kunnen zien. De resultaten van de experimenten zijn in Nederland digitaal geprint en zijn te zien in de etalage van Stroom.
Via Zoom >> registreer hier

Woensdag 26 mei 2021  

19:00 (NL) / 20:00 (KE)

Voertaal: Engels
What We Saw door Njoki Ngumi
Njoki Ngumi leidt een discussie over hoe een schrijver en filmmaker de taak op zich namen om een ruw stuk textiel te verwerken, door het met de hand te verven, te knippen en te stikken, tot een gewatteerd tapijtwerk, als een oefening in het verwerken van trauma en verdriet, en ook als een verkenning van het creëren van collectief geheugen en archief.
Via Zoom >> registratielink volgt binnenkort

Woensdag 2 juni 2021  

19:00 (NL) / 20:00 (KE)

Voertaal: Engels
Nanga door Sunny Dolat
Online presentatie over de geschiedenis en toekomst van textiel (met nader aan te kondigen gasten).
Via Zoom. 

The Nest Collective is opgericht in 2012 en is o.a. bekend van de veelgeprezen 'queer anthology' film Stories of Our Lives, die in meer dan 80 landen is vertoond en talloze prijzen heeft gewonnen, en Tuko Macho - een baanbrekende interactieve misdaad webserie die algemeen wordt beschouwd als een van de beste Afrikaanse tv-series allertijden. The Nest Collective heeft ook het HEVA Fund opgericht - het eerste creatieve bedrijvenfonds in zijn soort in Afrika - om de levensomstandigheden van creatieve ondernemers in Oost-Afrika te versterken.

>> www.thisisthenest.com

Our House, your Home hybride residency 

Stroom heeft The Nest Collective uitgenodigd om in 2020 deel te nemen aan het programma Our House, your Home. Vanwege de pandemie zijn de gasten nog niet in staat geweest om naar Den Haag te reizen. Daarom experimenteert Stroom met het format van een hybride residency. Stroom: “We vroegen ons af wat een artistieke residency is. Welke infrastructuur Stroom kan bieden aan haar gasten. Hoe we op afstand kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Hoe we onze gasten kunnen betrekken bij de lokale creatieve gemeenschap van Den Haag. Al deze vragen worden wekelijks onder de loep genomen.” 

Drie leden van The Nest Collective - Jim Chuchu, Sunny Dolat en Njoki Ngumi - werken sinds september 2020 vanuit Nairobi en doen onderzoek naar textiel als medium. Ze delen hun onderzoeksproces in videogesprekken en e-mails. Tijdens deze online ontmoetingen ontvangen ze ook gasten en maken ze kennis met verschillende medewerkers van Stroom. 

Ze houden zich bezig met verschillende facetten van deze textielindustrie: van textiel maken (weef- en printtechnieken), tot beeldcultuur, identiteit, geschiedenis en performativiteit. Via dit onderzoek zoeken ze ook naar nieuwe strategieën om onderwerpen te bespreken als dekolonisatie, duurzaamheid en spiritualiteit. Omdat Kenia (in tegenstelling tot West-Afrikaanse landen) geen eigen textieltraditie heeft, richten de kunstenaars zich op een eigentijdse benadering om hun publiek aan te spreken, met een focus op de queer community, en met als doel om de lokale markt te ontsluiten met betaalbare prijzen. 

Stroom heeft kunstenaar Ludmila Rodrigues (woont en werkt in Den Haag) uitgenodigd als gast projectleider.

www.ludmilarodrigues.nl 

https://www.stroom.nl/

Datum:
20 mei 2021 / 2 juni 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0