Theater Na de Dam presenteert vijf nieuwe theatervoorstellingen na de herdenking

Theater Na de Dam heeft vijf talentvolle theatermakers gevraagd om speciaal voor 4 mei een voorstelling te maken. Onderstaand beknopte en bijgaand uitgebreidere informatie over deze persoonlijke producties van URLAND, Frances Sanders, KONVOOI/Orkater de Nieuwkomers, Lot van Lunteren en Jouman Fattal. Daarnaast presenteert Theater Na de Dam rond 4 mei nog ruim honderd voorstellingen en jongerenprojecten door het hele land, onder meer de monoloog Een Duits leven door Hannah Hoekstra in Carré

URLAND HERDENKT

Performancecollectief URLAND maakt een reis van het Griekse oertheater via Homerus naar Dante en van de hel van Dante naar Primo Levi’s hel in Auschwitz om uiteindelijk in het nu uit te komen. URLAND herdenkt is een beeldende, muzikale en fysieke (zelf)bevraging van tradities en rituelen.

Spel: URLAND met Studenten Kunstvakopleiding Nederland, concept en regie: URLAND.

ma 4 mei in Theater Rotterdam 

DE ZAAK JACOB D.

Op 2 juni 1943 werd de Nederlandse handelaar Jacob Dirkmaat, de grootvader van schrijver/regisseur Frances Sanders, in Wenen onthoofd. Op de overtreding die hem het leven kostte stond destijds in Rotterdam een boete van 3 gulden. De zaak Jacob D. vertelt wat er kan gebeuren als in een totalitaire staat de rechtspraak een propaganda-instrument en politiek repressiemiddel wordt.

Spel: Sam Ghislaine, Martijn de Rijk en Martijn Nieuwerf, concept en regie: Frances Sanders.

ma 4 & di 5 mei in De Balie, Amsterdam 

WANNSEE

Op 20 januari 1942 komen vijftien nazikopstukken bijeen in Villa Marlier aan de Wannsee voor een definitieve oplossing voor het jodenvraagstuk. KONVOOI/Orkater de Nieuwkomers maakt een reconstructie van deze historische vergadering, waarin ze kille ratio afwisselen met olijke close-harmony. WANNSEE is een voorstelling over ontmenselijking, de waan van beschaving en het belang van taal.

Concept, spel en muziek: Victor IJdens, Jacob de Groot en Jasper van Hofwegen, concept en regie: Belle van Heerikhuizen.

zo 3 t/m wo 6 mei in Theater Bellevue, Amsterdam 

TERUG WEG

Stel, je wilt het verhaal vertellen van twee mensen die terugkeerden uit de oorlog. Waar moet je dan beginnen? Bij die oorlog? Bij de terugkeer? En hoe eindig je zo’n verhaal? Kun je überhaupt een verhaal tot een einde brengen als het nog steeds bezig is en zich in onze ooghoeken, langs de randen van ons blikveld, in onzichtbare en onderhuidse vertakkingen afspeelt?

Terug weg is een voorstelling van en met Lot van Lunteren.

ma 4 & di 5 mei in de Verkadefabriek, Den Bosch, wo 6 mei in Theater aan het Spui, Den Haag 

VERZWEGEN (werktitel)

De geschiedenis wordt verteld door winnaars. Dat die winnaars in onze verhalen vaak wit zijn, is geen louter toeval. Wat zegt dit gegeven over onze eigen geschiedenis, bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog? Met deze vraag duikt Verzwegen in de verhalen van onze zwarte bevrijders en richt het de aandacht op de Afro–Amerikaanse soldaten die werden beschouwd als tweederangsburgers.

Spel: Joy Wielkens, Jouman Fattal, concept: Timen Jan Veenstra & Jouman Fattal.

ma 4 mei in Frascati, Amsterdam 

Voor het landelijke programma, locaties en kaartverkoop: www.theaternadedam.nl

https://theaternadedam.nl/   

Datum:
4 mei 2020 / 6 mei 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0