Thuis in twee werelden – de mooiste emigratieverhalen

Sinds jaar en dag besluiten mensen om te emigreren. Wat beweegt hen en wat denken ze in het buitenland te vinden? En wat is het verschil tussen vroeger en nu? Museum Flehite geeft antwoord op deze vragen. Niet alleen de rijkdom van het kennen van twee culturen komt aan bod, maar ook het gevoel van heimwee en verlies dat veel emigranten ervaren.

Nieuw-Amsterdam
De tentoonstelling begint met Amersfoorter Wolfert van Kouwenhoven die in de 17e eeuw als een van de eersten naar Nieuw-Amsterdam (nu New York) vertrok. In Brooklyn ligt nog steeds het Amersfort Park, dat herinnert aan de Hollandse gloriedagen. Sommige emigranten zijn minder succesvol. Slager Willem Woudenberg vertrok voor de toekomst van zijn kinderen naar Amerika. Hij kon er moeilijk aarden en verloor ook nog eens snel zijn vrouw. En wat te denken van Titia Bergsma? Ze ging in de 18e eeuw met haar man en zoontje naar Japan, maar werd daar als blanke vrouw niet toegelaten.

Op zoek naar liefde en avontuur
In vroeger tijden vertrok men meestal in de hoop op een beter leven. De reis was zwaar en het pioniersleven hard. Tegenwoordig zijn de beweegreden diverser. De liefde is een belangrijke factor, maar ook het zoeken naar rust of avontuur. Zo zien we meubelmaker Sjon van Ravenhorst zijn lief naar Noorwegen volgen, kunstenares Maartje Blans inspiratie in China vinden en uitgevers Mart. en Riëlle Warmerdam genieten van de tijd die ze in Frankrijk doorbrengen.

Kunst uit alle windrichtingen
Op de tentoonstelling is ook veel kunst te zien. Zo is het verhaal van Maartje Blans geïllustreerd met de kunst die ze in Beijing maakte. En de Nederlandse fotograaf René Clement, al jaren inwoner van New York, maakte een serie over de Hollandse roots van het Amerikaanse Orange City. Verder zijn er schilderijen van kunstenaars als Agatha Zethraeus, Engelbert L’hoëst en Hendrik Jan Wolter, die afwisselend in Nederland en het buitenland woonden en zich daardoor lieten inspireren.

Emigratiequiz
Bij de tentoonstelling is een speciale quiz ontwikkeld waarmee de bezoeker in de huid van de emigrant kan kruipen en zelf kan uitvinden hoe het is om te emigreren. Daarnaast is er voor kinderen een speurspel en is er een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud. Kortom, in deze veelomvattende tentoonstelling wordt het onderwerp emigratie vanaf alle kanten belicht.

Datum:
25 juli 2015 / 25 oktober 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1