Thuismuseum #3 - Joods Historisch Museum: rondleiding door tentoonstelling Charlotte Salomon

In 1947 wordt in het Zuid-Franse kustplaatsje Villefranche-sur-Mer een uniek kunstwerk aangetroffen. Het is een geweldig dik pak met meer dan 1.100(!!) tekeningen en geschriften van Charlotte Salomon, een Joodse kunstenares met een ontzettend veelbewogen leven.

De tentoonstelling 'De invloed van cinema op Leven? of Theater?' laat haar aangrijpende levensverhaal zien (en aangrijpend dat is het), maar het werpt vooral ook een totaal nieuwe blik op haar werk.

Invloed van film

Werken die eerst niet begrepen werden, worden plots heel helder. Hoe komt dit? De conservator, Mirjam Knotter, heeft jaren onderzoek gedaan naar de invloed van film op het werk van Charlotte Salomon (in die tijd een sensationele nieuwe technologie) en dat geeft verbazingwekkende inzichten, heel gaaf en interessant om te zien! 

De tentoonstelling was slechts een half uur open, toen tijdens de opening de maatregelen werden afgekondigd en het museum moest sluiten. Dit heeft dus écht nog bijna niemand gezien. Maar, daarom wel extra gaaf dat we jullie mee mogen nemen het Joods Historisch Museum in! 

✊ Help ons mee en doneer via: https://thuismuseum.mydailyshotofcult...

-- Thuismuseum.nl | Kijken, kijken, niet lopen –

Cultuurhuizen en musea zijn plots helemaal leeg. Dit doet ons als cultuurvloggers en cultuurliefhebbers enorm veel pijn, maar de culturele instellingen nog meer. Daarom, moesten wij wel iets doen en brengen we het museum bij jou (t)huis. Kunst kijken, zonder een stap te verzetten. Dat is het doel.

Hoe doen we dat?

In korte video’s nemen de cultuurvloggers je mee op een virtuele tour. Niet alleen over die lege gangen natuurlijk, maar langs de de prachtige werken die nu niemand te zien krijgt. De uitdaging: 1 vlogger, 1 museum, 1 video en 1 bewaker (uiteraard op gepaste afstand).

Hoe helpt dit de musea?

In plaats van een toegangsticket voor een fysiek museumbezoek, kan jij een donatie doen voor jouw online bezoek. Geen toegangsticket, toch het museum gesteund. Kijken, kijken. Kaartje kopen!

✊ Help ons mee: https://thuismuseum.mydailyshotofcult... 🤳 Instagram: https://www.instagram.com/thuismuseum.nl  

https://www.jck.nl/

Datum:
29 maart 2020

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0