Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord | Kloosterkerk Den Haag & Escher in het Paleis

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord | Kloosterkerk Den Haag & Escher in het Paleis 

Cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid combineert verbluffende papierkunst en inspirerende gedichten met werken M.C. Escher en monumentale architectuur.

Het Bijbels Museum biedt met zijn reizende tentoonstellingen op partnerlocaties bezoekers schoonheid, bezinning en bezieling.

Papierkunstobjecten en teksten

Vanaf 1 juli 2021 is in Den Haag de prikkelende cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord te beleven. Tijd en Eeuwigheid toont verbluffende papierkunstobjecten van Annita Smit naast nieuwe teksten van vijf eigentijdse dichters, Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman, Mustafa Stitou en filosofe Joke Hermsen.

De werken worden gepresenteerd in Escher in Het Paleis en de Kloosterkerk, beiden gelegen aan het Lange Voorhout. Het oeuvre van Annita Smit is verwant aan het grafische werk van M.C. Escher, wiens wereldberoemde prenten ook spelen met perspectief en de werkelijkheid.

Ambachtelijk vakmanschap

In Eschers werk zijn daarnaast ritmiek, orde en het herhalen van vormen van belang. Zowel de creaties van Smit als de grafiek van Escher getuigen van een groots ambachtelijk vakmanschap. De tentoonstelling draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker: ‘Het hoofd mag uit, het hart mag aan’.

Alle kunstwerken zijn door het thema Tijd en Eeuwigheid geïnspireerd en dagen de bezoekers uit een verstilde ervaring (slow art) te beleven: mindfulness voor museumbezoekers. Tijd en Eeuwigheid is in Den Haag te beleven van 1 juli t/m 19 september 2021.

Gered bijbelpapier

Alle driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit in de tentoonstelling zijn gemaakt van ultradundruk, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – waar soms nog flarden teksten doorschemeren. Het werk van Smit, die in binnen- en buitenland exposeerde, typeert zich door subtiele natuurlijk ogende kleuren, de verfijning en detaillering.

Elk werk blijkt te zijn opgebouwd uit minuscule gesneden en gekleurde stukken ragfijn papier die als door de wind op hun plek zijn gewaaid. In haar werk speelt ze met optische illusies. Het werk van Annita Smit en de gedichten van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou werken op elkaar in. De nieuwe poëzie hangt in Tijd en Eeuwigheid gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten.

Alledaagse onderwerpen

Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers in het hart raakt met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn. De tentoonstelling is niet alledaags ingericht. Er zijn geen bijschriften, sturende titels of analyses. Het hoofd mag uit, het hart mag aan.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten.

Literaire middag 11 september 2021

Op 11 september organiseert het Bijbels Museum een literaire middag in het kader van Tijd en Eeuwigheid. Gasten zijn kunstenares Annita Smit, dichters Marjolijn van Heemstra en Mustafa Stitou en ud-speler Mehmet Polat. Onderwerp van gesprek is o.a. het feit dat het thema Tijd en Eeuwigheid in alle wereldgodsdiensten een belangrijke plaats inneemt.

Steeds meer mensen nemen kennis van meerdere godsdiensten en wijsheids-stromingen tegelijk. Ze vergelijken en doorgronden de systemen van ‘oost’ en ‘west’, de grote overeenkomsten én verschillen. Zo onderwezen de Boeddha, Zoroaster, Jezus en Mohammed de mensheid van hun tijd over de wereld van de tijdruimte én die van de eeuwigheid. Vele filosofen, kunstenaars, dichters en (beta-)wetenschappers bogen zich over het thema en  laten zich nog steeds door deze thematiek inspireren.

Reizende tentoonstellingen

Tijd en Eeuwigheid is een productie van het Bijbels Museum dat altijd reizende tentoonstellingen maakt met een link met de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale, onze presentatiepartners en de Vrienden van het Bijbels Museum.

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord Open voor publiek 1 juli – 19 september 2021. Kloosterkerk (Lange Voorhout 2, Den Haag)

Actuele openingstijden: zie www.bijbelsmuseum.nl Escher in Het Paleis (Lange Voorhout 74, Den Haag). Dinsdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 uur www.escherinhetpaleis.nl

https://www.kloosterkerk.nl/
https://haagsedingen.nl/

Datum:
1 juli 2021 / 19 september 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0