Tong Tong 2014

In 1959 organiseerde een groepje Indische Nederlanders een Fair omdat ze de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vonden. Inmiddels bestaat Tong Tong al meer dan vijftig jaar. Om precies te zijn: het is de 56ste editie van het festival.

Er is weer bijzonder veel te beleven. We pikken er een paar puntjes uit.

Theater

De beide Koninklijke hoven van Yogyakarta zijn te gast met Javaanse klassieke hofdansen, begeleid door live Gamelan. Uit Bali komt het gezelschap Dwi Mekar dat maskerdansen en Balinese wayang kulit (schaduwpoppenspel) brengt.

Gesproken woord

Er komt weer een grote schrijver uit Indonesië: Leila S. Chudori. Haar boek Pulang won de Khatulistiwa Literary Award voor het beste proza van 2013. Professor Pamela Pattinama presenteert Bitterzoet Indië. Het boek gaat over de herinneringen, de verhalen en beelden van Indië die in Nederland circuleren.

Film

Het Indonesisch Filminstituut  toont fragmenten uit drie recente speelfilms in bijzijn van acteurs, regisseurs en/ of producenten. Ook Indische filmmakers uit Nederland praten over hun werk. Monumentenzorg Den Haag presenteert de documentaire Sporen van Smaragd. Yvonne Keuls leidt de kijkers langs de Indische architectuur van Den Haag.

Exposities

Voor de tentoonstelling Sluimerend Vuur is een nieuw paviljoen aan de Fair toegevoegd.  Péter Forgács maakte betoverende montages van privéfilms uit Nederlands- Indië uit het archief van EYE. Gecombineerd met gesproken brieffragmenten en muziek uit shower-luissprekers resulteerde dit in een artistieke blik op een voorbije tijd en een voorbije samenleving.

Kinderen

Tong Tong is voor kinderen een belevenis vanwege de ‘explosie’ aan geuren, kleuren en smaken. Dit jaar kunnen zij leren over de geschiedenis van Nederlands- Indië in de Wereld Express, een trailer die het Indisch herinneringscentrum in het cultuurpaviljoen parkeert. Kinderen kunnen voorts meedoen aan workshops Indonesische dans, vliegers maken en wayang golek (met de houten poppen).

Mode

Er zijn historische kledingshows, workshops, lezingen en interviews over Indische kleding uit de koloniale tijd. Bezoekers kunnen familiefoto’s meenemen om te laten ‘lezen’ door Daan Wieman, meesterkleermaker van het Nationaal Toneel en kenner van koloniale kleding en kleedgewoontes.

Elders in Den Haag

Men kan met de bus, de boot of te voet door Indisch Den Haag. Humanity House, Haags Historisch Museum en Nationaal Archief zijn partners voor diverse activiteiten. Zie de website.

Exposanten

Dat is groter dan ooit. Ze komen behalve Nederland en Indonesië uit Maleisië, Vietnam en Thailand. Er zijn tientallen toko’s en eethuizen en circa 200 voorstellingen.

Veel plezier!

Datum:
29 mei 2014 / 9 juni 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0