Topstuk Van Gogh gearriveerd voor Dutch Heritage Amsterdam

Topstuk Van Gogh gearriveerd voor Dutch Heritage Amsterdam 

Een van de meesterwerken van Vincent van Gogh, Het Gele Huis (De straat), is vanaf vandaag te zien in de tweede presentatie van Dutch Heritage Amsterdam. Het schilderij werd zojuist door Rob Groot, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum, formeel in bruikleen gegeven aan directeur Annabelle Birnie. Het Gele Huis (De straat) is voor zes weken te zien aan de Amstel. 

Het is de tweede editie in de serie focustentoonstellingen die in nauwe samenwerking met Nederlandse musea is geprogrammeerd voor het gebouw van de Hermitage. Het Gele Huis (De straat) is een van de publiekslievelingen uit het Van Gogh Museum. Het wordt op bijzondere wijze getoond. Hoogtepunt is natuurlijk het schilderij zelf en er is ruimte voor verdieping. Onder begeleiding van Franse muziek en krekelgeluiden komen bezoekers terecht in de kleurrijke wereld van Van Gogh. Ze leren de kunstenaar kennen en maken een reis naar het Zuid-Franse Arles waar hij dit schilderde. Hij was er op de top van zijn kunnen met een onvoorstelbaar grote productie waar het schilderplezier vanaf spat. Ook is er aandacht voor zijn iconische kleurgebruik en unieke schildertechniek in de atelierruimte. In een mini-bioscoopzaal wordt een filmprogramma over Van Gogh getoond en er zijn puzzels en kleurplaten voor de kleintjes. Te zien tot en met zondag 26 juni 2022. 

Over Het Gele Huis (De straat) (1888)

In 1888 huurde Vincent van Gogh (1853 - 1890) vier kamers in een huis aan de Place Lamartine in Arles (Frankrijk). Op het schilderij dat hij van dit plein maakte, is zijn woning herkenbaar aan de groene luiken. Met dit huis vond Van Gogh meer dan alleen een plek om te schilderen. Hij wilde er een kunstenaarshuis van maken, een ‘Atelier van het Zuiden’, waar gelijkgestemde schilders samen konden wonen en werken. In de Zuid-Franse plaats zou Van Gogh de werken schilderen waar hij het meest bekend mee is geworden: Zonnebloemen, De slaapkamer en Het Gele Huis (De straat)

Over Dutch Heritage Amsterdam

De serie telt vier afzonderlijke meesterwerken en museale samenwerkingen. Het is een tijdelijke programmering met wereldberoemde publiekslievelingen in het gebouw van de Hermitage. Het museum, dat na de breuk met Rusland in een uitzonderlijke situatie belandde, komt later deze zomer met meer informatie over de najaarsprogrammering. Het melkmeisje van Johannes Vermeer uit het Rijksmuseum deed de aftrap. Gevolgd door het werk van Vincent van Gogh, Het Gele Huis (De straat) uit het Van Gogh Museum. Te zien vanaf dinsdag 17 mei tot en met zondag 26 juni. Daarna volgen het laatste Zelfportret van Rembrandt van Rijn uit het Mauritshuis (dinsdag 28 juni t/m zondag 24 juli) en De toren van Babel van Pieter Bruegel I uit Museum Boijmans Van Beuningen (dinsdag 26 juli t/m zondag 28 augustus). Lees meer op dutchheritageamsterdam.nl 

Nu te zien in het gebouw van de Hermitage

Er is nog veel meer te beleven in het museum. Het Amsterdam Museum toont een collectiepresentatie over de bekende en minder bekende geschiedenis van de stad onder de naam Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad naast diverse tijdelijke tentoonstellingen waaronder Welkom in de Noordside en Koloniale verhalen: work in progress. Museum van de Geest presenteert de tentoonstellingen Democracy en For the Love of Art met een zeer verrassende kunstcollectie die een kijkje geeft in het leven van de maker. In de binnentuin van het museum is er iedere zaterdag een markt met verse en lokale producten.    

Foto's

1)  V.l.n.r.: Marlies Kleiterp (hoofd tentoonstellingen Hermitage Amsterdam), Birgit Boelens (conservator Hermitage Amsterdam), Annabelle Birnie (directeur Hermitage Amsterdam), Rob Groot (zakelijk directeur Van Gogh Museum). Beeld: Sam Tobiana, 2) Vincent van Gogh, Het Gele Huis (De straat) (1888) Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)  

https://www.dutchheritageamsterdam.nl/

Datum:
17 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0