Topvrouwen Academy moet einde maken aan structurele uitsluiting van Nederlandse topvrouwen

Topvrouwen Academy moet einde maken aan structurele uitsluiting van Nederlandse topvrouwen

Op 20 mei a.s. opent de Topvrouwen Academy haar deuren voor de hoog opgeleide vrouwen die er maar moeizaam tussen lijken te komen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

In de top 5.000 grootste bedrijven van Nederland zijn er slechts bij 15% vrouwen vertegenwoordigd in de boardrooms. Dit terwijl Nederland op nummer 5 staat van de meest innovatieve landen in de wereld en op nummer 14 van de allerrijkste landen ter wereld.

Programma Topvrouwen Academy

Het programma staat in het teken van het aanleren van nieuwe vaardigheden en het afleren van oude gewoonten. De vrouwen ontberen de soft skills die nodig zijn om in de boardposities terecht te komen en zich daar ook te handhaven als ze eenmaal binnen zijn. 

Ambassadeursnetwerk van topbestuurders sluit aan bij de Topvrouwen Academy

Door het aantrekken van topbestuurders in de rol van Ambassadeur, vergroten wij het bestuurlijk netwerk voor de deelnemende vrouwen en biedt het hun de mogelijkheid tot het volgen van een bestuurlijke stage bij één van de topbestuurders. 

Historie 2001 - 2021

Sinds 2001 zijn er miljoenen overheidssubsidies geïnvesteerd in het bewustwordingsproces bij de mannen en in januari 2021 werd het zogenaamde vrouwenquotum met een grote meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, die van beursgenoteerde ondernemingen eist dat 33% van hun toezichthouders (Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht) uit vrouwen dient te bestaan. Ondanks de toename van de netto arbeidsparticipatie in de periode 2010-2020 bij vrouwen in alle leeftijdsgroepen, maar het sterkst onder 55- tot 65-jarige vrouwen: van 42,8 procent in 2010 tot 62,6 procent in 2020 (+19,8 procentpunt, bleef het percentage vrouwen op bestuurlijk niveau steken op 12,5% bij beursgenoteerde ondernemingen van Nederland. 

Onderscheidend vermogen Topvrouwen Academy

Daar waar alle voorgaande initiatieven de pijlen richtten op de externe factoren, gaat de Topvrouwen Academy aan de slag met de hoogopgeleide vrouwen zelf die een topfunctie ambiëren, maar onvoldoende aansluiting lijken te hebben met de huidige mannelijke topbestuurders. 

Carrière Breeveld

Carmen Breeveld werd in 2003 verkozen tot Internationale Zwarte Zakenvrouw van Nederland. Zij liet haar eigen bedrijf in HR-dienstverlening uitgroeien tot een miljoenenonderneming. Ze vervult een groot aantal bestuursfuncties en heeft een voortrekkersrol in vrouwelijk ondernemerschap. Breeveld werd o.a. gekozen tot vaste adviseur van Prinses Máxima tijdens haar eerste project als lid van de Commissie PaVem die later werd voortgezet in Stichting Pafemme. 

Betrokken kopstukken in het Topvrouwen Academy Programma

Inmiddels hebben zich een aantal prominente kopstukken gemeld bij de organisatie die een concrete bijdrage wensen te leveren aan deze learning journey, zoals voormalig Premier Balkenende, Honorary Chairman DSM – Feike Sijbesma, Marguerite Soeteman, Chairman AON Holdings, Loek Hermans, voormalig Minister van OC&W, voorzitter MKB Nederland, Commissaris van de Koningin, Janneke Wittekoek, Cardioloog/ Directeur Heartlife Klinieken,  Dertje Meijer, Mirjam van Praag, Annette Mosman, CEO APG, Wilma de Koning, RvB Radboud Universiteit, Angelique Paulussen, Toezichthouder, Gijs Weenink, directeur Debatacademie en ondergetekende Carmen Breeveld, Oprichter en Programma Directeur van de Topvrouwen Academy  aangevuld met een stevig ambassadeursnetwerk bestaande uit Nederlandse topbestuurders en toezichthouders.

https://www.topvrouwenacademy.com/topvrouwen-academy-organisatie/
https://www.topvrouwenacademy.com/ 

Datum:
20 april 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0