‘Uit verre landen’ in Noordbrabants Museum

Thee, koffie, tabak en chocolade zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar van oorsprong zijn dit geen Hollandse waren. Het zijn geïmporteerde voedings- en genotsmiddelen, die pas vanaf de zestiende en zeventiende eeuw in ons land voorradig waren. Net als een groot aantal specerijen, suiker en andere etenswaren

De familietentoonstelling uit verre landen geeft een beeld aan het cultuur- en kunsthistorische verhaal rondom deze producten, het gebruik ervan en de invloed ervan op ons leven. Dit gebeurt aan de hand van een vijftal thema’s: handel, koffie, thee, tabak en varia zoals rijst, specerijen, rietsuiker, kina, rubber en textiel.

Tabak, porselein, koffie en kaneel

Wie kan zich een bestaan voorstellen zonder koffie, thee en chocola? Of zonder suiker en specerijen? Toch kennen we deze smaken pas sinds het begin van de 17e eeuw. Door de ontdekking van Amerika en het Verre Oosten ging er een wereld voor ons open en bereikten allerlei nieuwe producten ons land. Ook Nederlandse avonturiers kozen het ruime sop en vonden gouden handel in verre streken.

Hoe maakten we kennis met tabak, porselein, koffie en kaneel? En op welke manieren verrijkten de koloniale waren ons leven? De expositie neemt u mee op ontdekkingsreis langs spannende zeegezichten, antieke meubelstukken, zeldzame koffiekannen, prachtige Goudse pijpen en nog veel meer kunst en kunstnijverheid.

Winkels vol koloniale waren

Met de gratis verkenner – een doeboekje voor het hele gezin – maken kinderen kennis met exotische producten uit verre landen. En ook wanneer en hoe ze naar Nederland geïmporteerd zijn. De tocht begint bij het grote scheepsmodel in het midden van de zaal en leidt naar de museumzaal die speciaal is ingericht voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In winkels vol koloniale waren wanen zij zich in overgrootmoeders tijd en kunnen zij kijken, ruiken, voelen en spelen met bijvoorbeeld een ouderwetse kassa of een authentieke weegschaal.

De tentoonstelling is van dinsdag t/m zondag te bezoeken van 11:00 tot 17:00. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Datum:
6 juni 2015 / 13 september 2015

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1