Van Fauvisme tot surrealisme in het Joods Historisch Museum

In de tentoonstelling ‘Van fauvisme tot surrealisme. Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije’, is het werk te zien van negentien Hongaarse kunstenaars, gemaakt in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Op een paar bekende kunstenaars na, zoals , zoals László Moholy-Nagy en Vilmos Huszár, is het merendeel van hen vrijwel onbekend buiten Hongarije. Hun werk is nu voor het eerst in Nederland te zien.

Fauvisme, kubisme

De kunstenaars werkten in een bloeiend artistiek klimaat in Hongarije. Het land was de eerste helft van de twintigste eeuw een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa en talloze kunststromingen kwamen hier samen. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme en de cinema uit de Sovjet-Unie.

Het was tegelijkertijd een roerige tijd in Hongarije. Kunstenaars hadden te maken met opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en het begin van een communistisch regime. Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden gedreven door een geloof in vooruitgang en een verlangen naar een rechtvaardige wereld.

Grimmige sfeer

De tentoonstelling toont ongeveer negentig schilderijen waarin de experimenteerdrang en de verschillende stijlen samenkomen. Zo is te zien hoe Béla Kádár kubistische landschappen schilderde in de stijl van Chagall en hoe Armand Schönberger het nachtleven in Boedapest vastlegde in een Italiaans-futuristische stijl. Maar ook de sfeer van de tijd komt terug in de kunstwerken. Lili Ország gaf in haar kunst uiting aan de gevolgen van de Holocaust, met grimmige en donkere schilderijen.

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan.

False Testimony 

In het Kunstkabinet is False Testimony van de hedendaagse Hongaarse kunstenaar Hajnal Németh (1972) en schrijver Zoltán Kékesi (1976) te zien. Een moderne opera toont hoe joden in 1882 ten onrechte de schuld kregen van de verdwijning van een 14-jarig meisje. De foto’s leggen op subtiele wijze het hedendaagse Hongaarse antisemitisme bloot. 

Afbeeldingen: 1) Dezső Czigány , Het groenharige monster, 2) Béla Czóbel, Jongens, 1907. Foto: István Füzi. Janus Pannonius Museum – Pécs,  3) links Lili Ország, Met tabaksbladeren, ca. 1955. King St. Stephen Museum, Székesfehérvár, rechts: Lajos Vajda, Gustave Fleury, 1930-1933. Ferenczy Museum Center – Szentendere

https://jck.nl/nl/tentoonstelling/van-fauvisme-tot-surrealisme

Datum:
29 mei 2017 / 24 september 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0