Van Gogh en de olijfgaarden | Van Gogh Museum

Van Gogh en de olijfgaarden | Van Gogh Museum

De olijfboom hoort bij een landschap in Zuid-Frankrijk, zoals de knotwilg bij Nederland. Van Gogh schilderde graag wat hij om zich heen zag. De tentoonstelling laat zien hoe Vincents keuzes en buitengewone vakmanschap leidden tot 15 variaties op dit ene onderwerp.

De sfeer van het Zuiden

Vincent was geboeid door de steeds wisselende sferen en kleuren van de bomen in het Zuid-Franse landschap. Hij probeerde dat zo expressief en krachtig mogelijk in zijn schilderijen weer te geven. De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden onderzoekt welke betekenis de olijfboom had voor Van Gogh en wat zijn ambities waren bij het schilderen van deze reeks.

‘Het geruis van een olijfboomgaard heeft iets heel intiems, iets onmetelijk ouds’ (Aan Theo vanuit Arles, april 1889). 

Techniek, kleur en compositie

Verder laat de tentoonstelling zien hoe Van Gogh experimenteerde en varieerde met techniek, kleur en compositie. Hij werkte met wervelende en ritmische penseelstreken, sterke contouren, gestileerde vormen en doordachte kleurencombinaties. Zoals hij zelf schreef:

‘De olijfbomen zijn heel karakteristiek en ik doe alle mogelijke moeite om die te pakken te krijgen. Het is zilverkleurig, nu eens meer blauw, dan weer groen gekleurd, brons, opblekend tegen een gele, paarsige of oranje tot dof roodokeren grond.’ (Aan Theo vanuit Saint-Rémy de Provence, september 1889). 

Schilderen tijdens het verblijf in de inrichting

Vincent van Gogh verbleef een jaar in de inrichting in het Zuid-Franse Saint-Rémy. Ondanks zijn instabiele mentale gezondheid was hij er erg productief. Hij maakte in totaal vijftien schilderijen van olijfboomgaarden. Drie daarvan bevinden zich in de collectie van het Van Gogh Museum, de rest raakte verspreid over Europa en Amerika. Nu is deze groep schilderijen voor het eerst weer samen te bewonderen.

Het resultaat van jarenlang onderzoek

De tentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek naar Van Goghs olijfgaarden. Het Van Gogh Museum werkte hierin samen met de collega’s van The Dallas Museum of Art en de andere musea waar de schilderijen zich nu bevinden. De tentoonstelling was eerder te zien in Dallas (VS).

Afbeeldingen

1) Vincent van Gogh, Olijfbomen, november 1889, Olieverf op doek, 73,6 × 92,7 cm Minneapolis Institute of Art. The William Hood Dunwoody Fund, 2) Vincent van Gogh, Olijfbomen op een berghelling, oktober 1889, Olieverf op doek, 33 × 40,5 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting), 3) Vincent van Gogh, Olijfgaard, juli 1889, Olieverf op doek, 72,6 × 92,1 cm, Kröller-Müller Museum, Otterlo.   

https://www.vangoghmuseum.nl/nl

 

Datum:
11 maart 2022 / 12 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0