Van Oldenbarnevelt in Museum de Gevangenpoort

Onder de titel ‘Schuld of onschuld? De processen tegen vader en zoon Van Oldenbarnevelt’ geeft Museum de Gevangenpoort een inkijkje in de rechtsgang van de vroege 17 de eeuw.  

Op 13 mei is het vierhonderd jaar geleden dat de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt werd terechtgesteld. Na een langdurig en controversieel proces werd hij op het Binnenhof onthoofd. Had hij hoogverraad gepleegd, of was er sprake van een politieke moord?

De zonen Van Oldenbarnevelt

Vier jaar later beraamden de zonen van Johan van Oldenbarnevelt een moordaanslag op Prins Maurits. Dit wraakplan werd verijdeld en zoon Reinier werd, na een korte bewaringstelling in de Gevangenpoort, op het Groene Zoodje in Den Haag onthoofd.

De processen en executies van vader en zoon verliepen op diverse punten anders. Topstuk is het originele beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd, deze is te zien t/m 12 mei.

2019 is het jaar waarin misschien wel de belangrijkste staatsman uit de Nederlandse geschiedenis wordt herdacht. Tot 14 april is in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling ‘Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord’ te zien. Vanaf 13 mei neemt Museum Flehite in Amersfoort het stokje (en het zwaard) over.

Foto A.M. Minnaard   

https://www.gevangenpoort.nl/

Datum:
5 mei 2019 / 26 mei 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0