Vernieuwd Evoluon opent met spectaculaire tentoonstelling Retrofuture

Vernieuwd Evoluon opent met spectaculaire tentoonstelling Retrofuture

Het iconische Evoluon in Eindhoven opende onlangs haar deuren met de tentoonstelling RetroFuture. In het futuristische  gebouw is maar liefst 3.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte ingericht.

De bezoeker wordt in een spectaculaire en speelse setting met design, kunst, wetenschap en film meegenomen in de belevingswereld van  toekomstdenkers, dromers en kunstenaars. RetroFuture verkent hoe we in het verleden naar de toekomst keken en wat nú onze verwachtingen van de toekomst zijn. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Next Nature.

Van toekomst naar werkelijkheid

In een spectaculaire setting (onder andere een nagebouwde tunnel uit A Space Odyssey van Stanley Kubrick) ziet de bezoeker hoe toekomstdromen aan de wieg staan van de grootste en kleinste voorspellingen én van tastbare realiteiten. Waar Da Vinci in de 15de eeuw droomde over vliegen, werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En waar in vroegere films communiceren via een beeldscherm fictie was, is beeldbellen inmiddels een gewoonte.

Toekomstdromen van kunstenaars van nu

Hedendaagse kunstenaars beelden hun versie van tien universele toekomstdromen uit. In Corpus Lava. ‘Melt me in the Afterlife’ van Maison the Faux & Esmay Wagemans, wordt de onmogelijke wens om eeuwig te leven verbeeld. Studio SMACK houdt de bezoeker een spiegel voor met de video Tribe Tower, waar kleurloze, bijna transparante figuren rondjes lopen in een al even kleurloze toren. Ook is werk te zien van onder anderen Studio Drift, Driessens & Verstappen, Floris Kaayk, Audrey Large, Michael Mandiberg en Tabita Rezaire.

Toekomstige toekomstdromen

In een grote bonte kermis op de vierde verdieping zijn de toekomstdromen van vandaag te zien. De bezoeker kan met een VR tijdmachine een sensationele ontdekkingsreis maken, menselijke organen scoren in een schiettent, en griezelen in een spookhuis, ontworpen door Rob Schröder. Of hij kan producten van algen en enzymen trekken uit de Microbial Vending Machine, een omgebouwde snackautomaat van Emma van der Leest.

RetroFuture gaat over toekomstdromen en wat we daarvan kunnen leren. De mens droomt altijd al over wat de toekomst  ons brengen zal. We dromen over het eeuwige leven, het paradijs op aarde,  of misschien hebben we wel nachtmerries waarin de wereld ten onder gaat. Hoe  we vandaag over de toekomst denken,  is gebaseerd op verhalen en gedachten van grote denkers zoals Aristoteles en Leonardo da Vinci. Zij laten ons zien: er is niet maar één toekomst, er zijn veel scenario’s mogelijk. Hoe werd er in het verleden gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien?

Koert van Mensvoort, directeur van  Next Nature over de tentoonstelling: “In RetroFuture verbeelden kunstenaars en andere creatieven de wereld van nu en straks. Zo wordt dat idee van hoe de toekomst er uit kan gaan zien minder abstract en krijgen mensen er meer grip op.”

Het Evoluon

Het Evoluon was vanaf 1966 een  toekomstgericht techniekmuseum, tot Philips het in 1989 – ondanks veel publiek protest – sloot. Daarna had het gebouw geen publieksfunctie meer en fungeerde het als congrescentrum. Vanaf 2022 stelt Next Nature het Evoluon weer open voor publiek, met een uitdagend en levendig programma.

Next Nature

Next Nature is hét internationale netwerk voor iedereen die graag meepraat over hoe de toekomst er uit kan zien. Next Nature is onder andere gevestigd in het iconische rijksmonument Evoluon, waar de komende jaren tentoonstellingen en een publieksprogramma worden georganiseerd op het gebied van technologie en natuur. Next Nature kijkt met een open blik en vertrouwen naar een betere  toekomst door technologie, zonder blind te zijn voor de gevaren.

https://evoluon.com/nl

Datum:
24 september 2022 / 25 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0