Vernieuwd Verleden in sieraden van Evert Nijland in CODA Museum

De expositie Vernieuwd Verleden brengt op prikkelende wijze in beeld hoe het verleden tot op de dag van vandaag leeft in de beeldende kunst. Belangrijk onderdeel van deze expositie is een overzicht van sieraden gemaakt door Evert Nijland.

Het CODA Museum presenteert het werk van Nijland in combinatie met zijn brede selectie hedendaagse kunst van beeldend kunstenaars die, ieder op geheel eigen wijze, opnieuw betekenis geven aan technieken, materialen en symboliek uit de westerse (kunst)geschiedenis. De expositie biedt een breed spectrum van interpretaties en invalshoeken waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen autonome en toegepaste kunst.

Historische symboliek

De sieraden van Evert Nijland (1971)  zijn een samenspel van archetypen, klassieke ornamenten, een rijke historische beeldtaal en ambachtelijke technieken. Zijn vertaling naar het heden is verrassend en inspirerend. Door ongebruikelijke materialen te combineren, oude (ambachtelijke)  technieken te gebruiken en een geheel eigen duiding te geven aan historische symboliek is in de loop der jaren een oorspronkelijk oeuvre ontstaan dat internationaal betekenis heeft gekregen en onderdeel uitmaakt van vele particuliere en museale collecties in binnen- en buitenland.

De kunstenaars onderstrepen met hun werk het belang van het verleden in de hedendaagse kunst. Soms gebeurt dit door een letterlijke verwerking van citaten, soms door een herinterpretatie van een thema, symboliek, religieuze of mythologische elementen. De wandtapijten Good en Evil van Barbara Broekman refereren bijvoorbeeld aan het werk van kunstenaars als Paolo Veronese (1528-1588), Peter Paul Rubens (1577-1640) en Giambattista Tiepolo (1696-17770).

Ambachtslieden

Evert Nijland werkt met vorm, beeld en versiering. Hij baseert zijn werk op de Europese culturele traditie. Evert Nijland: “De rode draad in mijn werk is de liefde voor het ornament en de zoektocht naar de betekenis ervan. Ik ben gefascineerd door archetypes en symbolen – denk aan de bloem, strik, slang, kruisvormen en geometrische patronen – die door de eeuwen heen telkens opnieuw geïnterpreteerd zijn.”

“Bovendien is het hedendaags sieraad niet gebonden aan een specifiek materiaal. Ik werk vanuit een beeld of idee en ga vervolgens op zoek naar geschikt materiaal en passende technieken. Zo ontstaat de samenwerking met ambachtslieden als een glasblazer, houtdraaier, textielwever, keramist of zilvergieter die onderdelen voor mijn werk vervaardigen.  Ik vervaardig niet alle elementen zelf en onderscheid me zo van andere sieraadkunstenaars. Voor mij betekent het hebben van een eigen handschrift niet dat je ook alles zelf moet maken.”

Verschillende disciplines

Naast ornamentatie is ook de zoektocht naar contrast een belangrijk element in het werk van Nijland. Hij combineert uiteenlopende materialen en verschillende disciplines binnen de toegepaste kunst. De combinaties zijn ‘klassiek’ en in het verleden veelvuldig toegepast, terwijl de vakgebieden tegenwoordig gescheiden zijn.

De expositie is samengesteld door Evert Nijland, CODA directeur Carin Reinders, Ward Schrijver en Helene Bremer. Binnenkort verschijnt Mercurius & Psyche, een publicatie over Nijlands werk.

Afbeelding 1: sieraad Evert Nijland, 2: Good en Evil van Barbara Broekman

Datum:
6 maart 2016 / 28 augustus 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0