Videoserie over unieke Fagelcollectie compleet | Koninklijke Bibliotheek

Videoserie over unieke Fagelcollectie compleet | Koninklijke Bibliotheek 

Een bijzondere reeks van 19 video’s waaraan de KB heeft samengewerkt met The Library of Trinity College in Dublin is vandaag afgerond. Deze videoreeks neemt de kijker terug naar de tijd van de Haagse regentenfamilie Fagel en de belangrijke bibliotheek die zij gedurende anderhalve eeuw opbouwde en die nu in Dublin bewaard wordt. De video’s zijn opgenomen in Den Haag en Dublin en belichten de geschiedenis van de familie, de totstandkoming van de collectie en de hoogtepunten daaruit.

Bekijk de video's

Video 1 uit de Nederlandse reeks:

Over het Fagel-project

Sinds 2020 werkt de KB samen met The Library of Trinity College in Dublin aan het ‘Unlocking the Fagel Collection’-project om deze enorme, geheel bewaard gebleven privébibliotheek vindbaar te maken voor onderzoekers en geïnteresseerden. De collectie bevat zeldzame en unieke handschriften, gedrukte boeken, pamfletten, kaarten en atlassen uit de vroegmoderne tijd. Vermoedelijk zijn er ook nog vele onontdekte schatten, aangezien de 20.000 boeken en 12.000 pamfletten nog nooit goed zijn beschreven.

The Library of Trinity College in Dublin is momenteel druk doende de Fagel-collectie te beschrijven en de unieke stukken te digitaliseren. Naar verwachting zullen de ruim 30.000 stukken in 2023 beschreven zijn. De Nederlandse boeken uit de Fagel-bibliotheek worden bovendien ook opgenomen in de STCN (bibliografie van Nederlandse drukken tot 1801).

Meer informatie

Meer lezen over deze bijzondere samenwerking en collectie? www.KB.nl/Fagel, The Fagel Collection(link is external) (tcd.ie). Het project Unlocking the Fagel Collection wordt gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De video’s werden gemaakt in samenwerking met Jaar & Dag Media.

Video 1 uit de Ierse reeks:

https://www.kb.nl/

Datum:
23 februari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0