Vocallis Internationaal Festival 2021 | Zuid-Limburg

Vocallis Internationaal Festival 2021 | Zuid-Limburg

In 2012 vond in Vaals de eerste editie plaats van Festival Vocallis. Op initiatief van Roger Braun werd het Festival opgezet en georganiseerd door hemzelf als artistiek leider, en Jo Zinken als zakelijk leider. Na een interne evaluatie over inhoud, samenwerking en maatschappelijk belang van het Festival, heeft de organisatie in 2017 afscheid genomen van Roger Braun. 

Niet alleen de artistieke invulling en programmering zijn vanaf 2017 danig veranderd, ook de organisatie als geheel. Gestoeld op een eerste vijfjarenplan 2017-2021 – geschreven door artistiek leider Gert Geluk – met een visie op een succesvolle toekomst, waarbij de stem centraal staat en het Festival is geworteld in zijn omgeving. 

Tiende editie 

Het is dit jaar de tiende editie.   

Naast het centraal staande Festival spelen educatie en talentontwikkeling een belangrijke rol. Kernwoorden zijn vanaf 2017: VerwonderingOntmoeting en Beleving

Het festival zet in het openingsweekend de spotlights op multitalent Mikalojus Konstantinas Ciurliones uit Litouwen. 

Letters to Sofija

Met: Rokas Zubovas
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is dit de liefdesaffaire tussen een Litouws genie en de vrouw en het land die hij adoreerde. Mikalojus Konstantinas Čiurlionis werd in 1875 geboren in een Litouws boerengezin. Ondanks zijn lage afkomst ontpopte hij zich al snel als een wonderkind dat zowel kon schilderen als muziek componeren met een verrassende en vaak beangstigende intensiteit. Spoedig daarna werd hij getroffen door een mysterieuze geestesziekte, die hem de rest van zijn leven zou blijven kwellen. Tijdens zijn korte leven maakte Čiurlionis meer dan 300 schilderijen en 300 muzikale composities. Zijn geliefde vrouw, Sofija Kymantaitė, journaliste en politiek activiste, steunde hem gedurende zijn korte en pijnlijke leven. 

Doordat steeds meer musici uit geheel Europa worden uitgenodigd en wordt samengewerkt met organisaties uit de Euregio is in 2019 de naam van het Festival aangepast in: Internationaal Festival Vocallis

https://www.festivalvocallis.nl/

Datum:
22 oktober 2021 / 7 november 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0