Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer

Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer

Na 115 dagen is op zondag 4 juni het doek gevallen voor de tentoonstelling Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. In totaal zien bijna 71.000 bezoekers vanaf 4 februari dit jaar de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde 17de-eeuwse Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft.

Nooit eerder is het aandeel internationaal publiek aan een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft zo groot, circa 11 procent van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De vele bezoekers waarderen de tentoonstelling enorm en zorgen voor een mooie impuls aan het dagtoerisme naar Delft. Met de hoge waardering en bezoekersaantallen overtreft Het Delft van Vermeer alle verwachtingen.

'De afgelopen maanden trokken maar liefst 71.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Delft voor deze tentoonstelling over de wereld van deze Delftse meester. Naast de mooie recensies in de nationale en internationale media ontving het museum talloze positieve reacties van individuele bezoekers. Met de expositie hebben we het internationale publiek kennis laten maken met Vermeer als persoon en man achter de mythe. Daarnaast zijn we erg blij met het gunstige economische effect van de tentoonstelling op de stad.'

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft 

Hoge publiekswaardering

Bij het door Kantar in opdracht van Museum Prinsenhof Delft tot 31 mei uitgevoerde publieksonderzoek waardeert maar liefst 82% van de bezoekers de tentoonstelling met een 8 of hoger, 10% geeft een 10. Gemiddeld geven de bezoekers een waarderingscijfer van 8,2. De buitenlandse bezoekers geven de tentoonstelling zelfs gemiddeld een 9,1.

Gunstig economisch effect voor de stad

Van de ondervraagden geeft 56 procent aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. 13 procent van de bezoekers blijft in Delft overnachten, wat neerkomt op ruim 16.500 overnachtingen. Circa 11 procent van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De meeste internationale bezoekers komen uit de omliggende landen: Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Duitsland. 61 procent van de bezoekers doet voorafgaand of na een bezoek aan de expositie uitgaven in de stad. De gemiddelde uitgave bedraagt € 76 per persoon. Hiermee genereren de bezoekers circa € 5,4 miljoen aan uitgaven in de stad.

Vermeer leeft in Delft

Delft en Vermeer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bezoekers treden met een speciale podwalk in de voetsporen van Vermeer en ontdekken het historische Delft en de belangrijkste locaties in Vermeers leven. Het publiek weet dit wandelverhaal heel goed te vinden, deze is bijna 15.000 keer gedownload. Museum Prinsenhof Delft biedt in nauwe samenwerking met Delft Marketing en Vermeer Centrum Delft tijdens de tentoonstelling ook een veelzijdig stadsprogramma. Zo brengen we het erfgoed rondom Vermeer in de stad over het voetlicht met rondleidingen, stadswandelingen en lezingen. Voor het project De Nieuwe Vermeer vullen ruim honderd werken de ramen van woonhuizen, culturele instellingen en winkels in de binnenstad.

Museumles Delft, mijn stad! voor basisonderwijs

Museum Prinsenhof Delft ontwikkelt samen met DOK kunst- en cultuureducatie een speciaal onderwijsprogramma voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Tijdens de museumles Delft, mijn stad! maken 1.200 basisschoolleerlingen door kunstwerken, objecten en verhalen kennis met het Delft van Johannes Vermeer. Daarna maakt elke leerling in een workshop een persoonlijk werk van een Delftse plek die voor hem of haar belangrijk is. Zo kijken ze met nieuwe ogen naar hun eigen persoon, leven en stad Delft en leren ze een belangrijke Delfste meester kennen. De werken werden een weekend lang getoond in een speciale tentoonstelling in de Van de Mandelezaal.

Over Het Delft van Vermeer

Johannes Vermeer is een uitzonderlijk kunstenaar. Van over de hele wereld reizen kunstliefhebbers dit voorjaar naar het Rijksmuseum om zijn schilderijen, die intimiteit en verstilling uitstralen, te zien. Maar lang niet iedereen weet hoezeer de stad Delft en het netwerk om Vermeer heen hem hebben beïnvloed, geïnspireerd en gevormd tot de wereldberoemde kunstenaar die hij is geworden. De tentoonstelling Het Delft van Vermeer belicht het leven van een van de meest geliefde kunstenaars uit de 17de eeuw en laat mensen kennis maken met de man achter de mythe en zijn stad. Deze ambitieuze tentoonstelling loopt parallel aan de uitverkochte Vermeer-expositie in het Rijksmuseum. 

Over Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is een veelzijdig en dynamisch museum gesitueerd in het hart van de historische binnenstad. Het vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis en de bijzondere rol die Delft hierin speelt. Drie nauw met de stad verbonden thema’s - Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw - staan aan de basis van de programmering. Bezoekers worden ondergedompeld in het rijke verleden, de kunst en de cultuur van Delft, die van de stad tot op de dag van vandaag een inspirerende plek maken. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw staat in de lijst met 100 belangrijkste nationale monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

www.prinsenhof-delft.nl

Datum:
6 juni 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0