Waanzinnige Sier: sieraden en foto’s geïnspireerd op werk van Jheronimus Bosch in CODA Museum

Fabelachtig, intens gedetailleerd en op het waanzinnige af. Zo is het werk van Jheronimus Bosch te omschrijven. Twaalf kunstenaars lieten zich inspireren door zijn werk.

Hun sieraden werden vervolgens gedragen door cliënten en medewerkers van Reinier van Arkel; een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Fotograaf Marja Sterck portretteerde hen met de sieraden. Op die manier legde ze de verbinding tussen Jheronimus Bosch en de psychiatrie in Nederland.

Idee Toon Michiels

Jheronimus Bosch en de psychiatrie vierden het afgelopen jaar allebei hun vijfhonderdste verjaardag. De sieraden zijn gemaakt door Sylvia Blickman, Brigit Daamen, Hilde Foks, Jennifer Hoes, Floor Max, Carla Nuis en Annemiek Steenhuis van het Haarlems Sieraad Collectief. Ook is er werk te zien van kunstenaars uit de omgeving van Den Bosch: Marianne van Heeswijk, Cecil Kemperink, Miriam Slaats, Josja Schepman en Liesbeth van Well.

Marja Sterck voegde waarde aan deze sieraden toe door ze te fotograferen op het lichaam van mensen met psychiatrische problemen en hun begeleiders. Dit naar een idee van Toon Michiels, die eerder in zijn fotoboek Zeldzame mensen portretten liet zien van mensen die een bijzonder bestaan leiden.

Collectie sieraden

Aan Waanzinnige Sier heeft een aantal partijen meegewerkt: het CODA Museum Apeldoorn, Haarlems Sieraad Collectief (concept), Margriet Blom (organisatie), individuele deelnemers (sieraden en objecten), Marja Sterck (fotografie), medewerkers en cliënten van Reinier van Arkel (fotomodellen), Coloron Photo Design, Stichting Luster, Stichting Jheronimus Bosch 500 en Stichting Cornelius Roozen Fonds.

Het CODA Museum beschikt over een collectie moderne kunst, waaronder een omvangrijke collectie sieraden. Deze verzameling omvat werk van Onno Boekhoudt, Nicolaas Thuys, Chris Steenbergen, Emmy van Leersum en Gijs Bakker en heeft zijn oorsprong in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Grootste in Nederland

Vanwege de uitstekende kwaliteit van het Nederlandse kunstvakonderwijs zijn veel objecten van Nederlandse makers opgenomen in de collectie. Daarnaast maken ook Europese, Amerikaanse en Aziatische kunstenaars onderdeel uit van de collectie. Het accent van de collectie ligt evenwel op het Noord-Europese kunstenaarssieraad.

Er wordt actief verzameld en de collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten. Met ruim 8000 objecten is het inmiddels de grootste museale collectie sieraden in Nederland. Een aantal kunstenaars van Waanzinnge Sier exposeerde eerder in CODA Museum of is met werk opgenomen in de sieradencollectie van CODA.

www.coda-apeldoorn.nl/sier
 

 

Datum:
26 maart 2017 / 21 mei 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0