Weemoed, levensvreugde en een ode aan de natuur in maart bij het Residentie Orkest

Weemoed, levensvreugde en een ode aan de natuur in maart bij het Residentie Orkest

In maart klinken bij Residentie Orkest Den Haag meesterwerken van onder anderen Richard Strauss, Schubert, Farrenc, Rossini en Beethoven naast Nederlandse premières van Toshio Hosokawa en Gregor Mayrhofer. De dirigenten zijn Jun Märkl, Richard Egarr en Anja Bihlmaier, de solisten zijn sopraan Carolyn Sampson, violist Tobias Feldmann en percussioniste Vivi Vassileva.

zo 12 mrt, 14.15 uur, Amare: ALSO SPRACH ZARATHUSTRA

Jun Märkl, vaste gastdirigent van het Residentie Orkest, ontmoet sopraan Carolyn Sampson in Richard Strauss’ Vier letzte Lieder, waarin de componist weemoedig terugkijkt op een rijk en turbulent leven. Van Strauss horen we ook het symfonisch gedicht Also sprach Zarathustra, dat de hemel opent en door de openingsmaten bij iedereen bekend is. Daarnaast staat de Nederlandse première van Toshio Hosokawa’s Uzu op het programma. Deze ‘uzu’ of draaikolk komt recht uit het hart. De befaamde Japanse componist schreef het werk speciaal voor de zestigste verjaardag van Jun Märkl.

vr 24 mrt, 20.00 & zo 26 mrt, 14.15 uur, Amare: SCHUBERT 9

De Negende symfonie van Schubert bleek zijn zwanenzang – hoewel het een fris en stralend werk is vol levensvreugde. Glorie horen we ook in het Vioolconcert van Mendelssohn, dat hem naar eeuwige roem katapulteerde. Tegenover het vioolconcert met solist Tobias Feldmann staat Ouverture nr. 1 van Louise Farrenc. In haar tijd was Farrenc toppianiste, de enige vrouwelijke hoogleraar aan het Parijse conservatorium in de negentiende eeuw, en haar werk werd geprezen door Schumann en Fétis. Richard Egarr, de gepassioneerde vaste gastdirigent, neemt het publiek mee op een reis naar romantiek. Alsof de zon nooit meer ondergaat.

wo 29 mrt, 20.15 uur, Nieuwe Kerk: SPOTLIGHT ON THE CELLOS

Voor je strekt het Alpenlandschap zich weids uit. Plots waait een storm over de bergen en barst er een natuurgeweld los: de beroemde ouverture van Gioachino Rossini’s Guillaume Tell. Vervolgens nemen de cellisten van het Residentie Orkest je mee naar zeven Spaanse regio’s, die elk op hun eigen manier iets over de liefde zeggen in Siete canciones populares Españolas van De Falla. Stormachtige liefde maakt plaats voor een eerbetoon aan een overleden vriend in het Requiem van de Boheemse cellist David Popper. Zo leeft de ziel voort in de treurige, maar adembenemende halen van de strijkstok.

vr 31 mrt, 20.00 uur, Amare: MENS & NATUUR

Make music, not trash. Tijdens deze avond probeert het Residentie Orkest olv chef-dirigent Anja Bihlmaier de harmonie tussen mens en de natuur een beetje te herstellen. Daarbij hoort absoluut Beethovens Zesde symfonie, de Pastorale, de beroemde ode aan de natuur. Daarnaast klinkt de Nederlandse première van Gregor Mayrhofers Recycling Concerto dat hij schreef voor Vivi Vassileva, een van de beste percussionisten van dit moment. Met hergebruik van gebruiksvoorwerpen daagt hij haar uit vindingrijk te werk te gaan. Absoluut een bijzondere ervaring.

Foto’s: cellist Gideon den Herder, Vivi Vassileva, Tobias Feldmann & Carolyn Sampson

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Instagram, YouTube

https://www.amare.nl/nl/  

Datum:
1 maart 2023 / 31 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0