WILD, with Bas Kosters & Johan Kleinjan | Galerie Fleur & Wouter

WILD, with Bas Kosters & Johan Kleinjan | Galerie Fleur & Wouter

Met veel plezier nodigt Galerie Fleur & Wouter je uit voor de duo-tentoonstelling WILD, met werk van Bas Kosters en Johan Kleinjan. De twee kunstenaars hebben grote bewondering voor elkaars werk. Ze kozen Wild als thema om er vervolgens achter te komen dat ze niet meer zo wild zijn, en dat het wilde in deze tijd ver te zoeken is. Met veel humor geven ze in deze tentoonstelling beiden hun blik op de wereld in een beeldtaal die een wereld op zich is.

Als kunstenaar en designer handelt Bas Kosters (1977) altijd vanuit bevlogenheid en compassie. Vanuit engagement creëert hij werelden bevolkt door vele uitbundige, alarmerende en tedere figuren. Met een voorliefde voor textiel en papier probeert hij maatschappelijke en persoonlijke zaken die hij van belang vindt te vieren en uit te dragen. Met humor en teksten omringd, toont hij emoties die anders misschien moeilijk te accepteren zijn. Een fascinatie voor figuren en karakters, maar ook voor erotiek leidt tot een soms schurende realiteit waar vele percepties strijden om de aandacht.

"Ik denk dat ik aan het woord wild het allerleukste vind dat als je het ergens vóór zet, het meteen heel veel maakt. En daar word ik wild enthousiast van."
Bas Kosters

Zijn eerste gedachte bij het thema van de tentoonstelling was iets met seks: blote pikken, tieten, kutten. Toen vond hij een plastic tuinkabouter die eruitzag als een vrouw die extreme plastische chirurgie had ondergaan. Die kabouter werd een leidmotief voor de textiele werken in de tentoonstelling. Hij kocht oude carnavalskostuums en knipte ze uit elkaar om er sekspoppen van te maken. Het werden grote knuffelpoppen van allerlei stoffen waaronder een digitale stofprint van seksfoto’s met daarin het gezicht van Bas als kabouter. 

De poppen vormen een installatie in de galerie. Ze hangen in de lucht aan touwen zoals de surprises bij Ria Bremers Stuif es in. Daarnaast zijn wilde tekeningen te zien: afbeeldingen met trillende lijnen en prikkelige wimpers en wiebel-ogen, een sexy travestiet op een bed met kousen, auto’s met benen en harige wilde beesten die misschien juist heel lief zijn.

Johan Kleinjan (1974) werkt in een kenmerkende ongepolijste stijl met bijzonder gebruik van kleur. Zijn kunstwerken ontstaan vanuit zijn fascinaties voor vreemde, maar soms ook juist alledaagse dingen. Om er een paar te noemen: de deelnemers van Tempation Island, planten, de slachtoffers van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer en gebouwen.

De afgelopen niet wilde zomer maakte Johan wild door te kijken naar Cathode tv, een online zender voor experimentele films. Met name de low budget horrorfilms spraken hem aan en waren een bron van inspiratie. Hij tekende bijvoorbeeld de Melting Man, een soort smeltende zombie en een priester in een scene uit the Devils, een controversiële Brits-Amerikaanse historische dramafilm die nog steeds verboden is. Daarnaast zag Johan wild ook als dieren die niet wild zijn. Zoals een brave poedel die hij ’s nachts in Chongqing tegenkwam toen hij op pad was met een Chinese graffiti crew om een muurschildering te maken. Hij tekende daar ook een kat die ligt te slapen op een waterleidingbuis om af te koelen van de hitte. 

WILD | 1 - 31 oktober - Opening 1 oktober | 17.00 - 21.00
 
donderdag & vrijdag  14.00 - 19.00
zaterdag & zondag 12.00 - 18.00

Galerie Fleur & Wouter
Van Ostadestraat 43a, Amsterdam
info@galeriefleurenwouter.com
+316-57748299
galeriefleurenwouter.com
 

Datum:
1 oktober 2021 / 31 oktober 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0