Winterreise van Franz Schubert op 10 maart in CODA Museum

Winterreise van Franz Schubert op 10 maart in CODA Museum 

CODA presenteert in samenwerking met dirigent Emile Engel CODA Classique; een reeks bijzondere, klassieke concerten waarmee CODA verbinding legt tussen beeldende kunst, literatuur, muziek en de zintuigen.

In een aantal gevallen is er ook een narratieve verbinding tussen het verhaal in de muziek en in de tentoonstellingen die te zien zijn in CODA Museum. De Winterreise van Franz Schubert, verklankt door tenor Vincent Lesage en pianist Cathelijne Maat op 10 maart aanstaande in CODA Museum, heeft zijn oorsprong in een serie gedichten van Wilhelm Müller.

Het concert wordt gegeven met de tentoonstelling In Time van beeldend kunstenaar en dichter Arno Kramer op de achtergrond. Aan het begin van de tentoonstelling wordt het gedicht In Time van de Ierse dichter Seamus Heaney gepresenteerd. Dit gedicht was voor Arno Kramer een grote inspiratiebron en de aanleiding voor het maken van nieuw werk.

De Winterreise

In 1827, een jaar voor zijn overlijden, schreef Franz Schubert (1797-1828) aan een van zijn vrienden: “Stel je een vriend voor wiens gezondheid nooit meer in orde komt en uit pure wanhoop de dingen alleen maar erger maakt […] wiens hoop is verdwenen en voor wie de gedachten aan liefde en vriendschap op z’n best pijn veroorzaken. Elke avond als ik naar bed ga, hoop ik dat ik de volgende ochtend niet meer wakker word en elke morgen keert het verdriet van de vorige dag weer terug.” In deze gemoedstoestand ontdekte hij in dezelfde periode een serie gedichten van Wilhelm Müller waarin een jonge man na een afwijzing een reis maakt. Deze serie inspireert hem tot het componeren van de Winterreise. De Winterreise zit vol politiek en sociaal-maatschappelijk commentaar maar symboliseert ook de zoektocht naar het eigen ik.

Na voltooiing van de Winterreise nodigt Schubert zijn vrienden uit: “Kom vanavond naar Schober en ik zal jullie een cyclus huiveringwekkende liederen voorzingen. Ik ben benieuwd wat jullie zeggen. Ze hebben mij meer aangegrepen dan ooit bij andere liederen het geval was.” Zijn vrienden zijn met stomheid geslagen vanwege de somberte en schoonheid van de liederen. Zijn vriend Spaun is ervan overtuigd dat de emotionele, psychische pijn waarmee Schubert de Winterreise componeerde, mede tot zijn vroege dood geleid heeft. In de tijd dat hij de Winterreise componeerde, leed Schubert aan syfilis en leefde hij in grote armoede. Hij overleed in 1828. Op zijn sterfbed zei Schubert over de Winterreise: “Ik ben op deze liederen meer gesteld dan op alle andere die ik heb geschreven.”

De Winterreise wordt op 10 maart in CODA Museum ten gehore gebracht door tenor Vincent Lesage en pianist Cathelijne Maat.

Vincent Lesage

Vincent Lesage studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en volgde vele masterclasses. Voor zijn interpretaties als zanger is zijn vorming als musicoloog en zijn ervaring als barokviolist van belang en betekenis gebleken. Als ensemble-zanger zong hij bij het Chœur de Chambre de Namur, L’Arpeggiata, Akadêmia, Collegium Vocale Gent, Il Gardellino, BachPlus en Oltremontano. Lesage is bovendien een veelgevraagde gast bij oratoriumkoren in België, Nederland, Duitsland en Noorwegen en zong in de passies van Bach en de requiems van Mozart en Verdi. Zijn eigen ensemble Querelles is gespecialiseerd in 17de-eeuwse Duitse motetten en cantates.

Cathelijne Maat  

Cathelijne Maat studeerde klassiek piano aan het conservatorium in Arnhem en het Conservatoire Russe in Parijs. Ze is actief als liedbegeleider en in kamermuziek. Maat werkt regelmatig samen met mezzosopraan Janneke Schaareman en vormt met celliste Mariëtte Freijzer het duo Freijzer & Maat. Ook maakt ze deel uit van het Hildebrand Trio. Als solist was Cathelijne Maat te gast bij diverse orkesten en voerde onder meer Rhapsody in Blue van George Gershwin en het 20ste pianoconcert van Mozart uit. Maat maakt ook deel uit van het Simeonkwartet. Dit kwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianowerken van de Nederlandse componist Simeon Ten Holt.

Programma CODA Classique in CODA Museum

10 maart 2022 | 20.00 uur
Winterreise van Franz Schubert door tenor Vincent Lesage en pianist Cathelijne Maat 

21 april 2022 | 20.00 uur
Pianotrio’s (Gassenhauer Trio en Geistertrio) door het Hildebrand Trio

12 mei 2022 | 20.00 uur

Diverse composities van Beethoven en Piazzolla door het Matagni Quartet & Carel Kraayenhof 

9 juni 2022 | 20.00 uur
Solorecital door pianist Mariette Petkova 

Nieuwsgierig geworden en geen noot missen? Klik dan hier en bestel je kaarten!
Meer weten over de tentoonstelling van Arno Kramer? Klik dan hier

Tickets en Toegang

Kaarten voor een enkel concert kosten 20,- en zijn per concert te koop. Kaarten voor de Winterreise op 10 maart aanstaande koop je hier

Let op: Vanaf 25 februari aanstaande komen de coronamaatregelen volledig te vervallen. Dat betekent dat je toegang hebt met een concertkaartje maar het coronatoegangsbewijs niet langer van toepassing is.

Foto’s: 1) Cathelijne Maat, 2) Vincent Lesage  

https://www.coda-apeldoorn.nl/

Datum:
10 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0