Winterreise van Renée Wolters in CODA Museum

 ‘Hij doolt met bevroren tranen langs witte akkers en gestorven bloemen, over harde ijskorsten waaronder gevaarlijke stromen bruisen en door diepe rotskloven – een fascinerende reis bezaaid met dwaallichten, kraaiende hanen, krijsende raven, grommende honden en rammelende ketens.’

Winterreise is ongetwijfeld de meest duistere en fascinerende liederencyclus uit de klassieke muziek. Franz Schubert componeerde in 1827 de muziek bij de gedichtenreeks Die Winterreise van Wilhelm Müller. Beeldend kunstenaar en psychiater Renée Wolters (1947, Groningen) liet zich voor haar werk inspireren door deliederen. Een selectie van haar schilderijen wordt van 12 november 2017 tot en met 7 januari 2018 in CODA Museum getoond.

Reis door desolate wereld

In haar werk probeert Wolters de diepere betekenis van de liederen te ontsluiten, die het verhaal vertellen van een naamloze jongeling, die tijdens een eenzame winterse zwerftocht probeert een verloren liefde te verwerken. De bezoeker wordt meegenomen op een universele reis door een desolate wereld, waar gevoelens van verlies, schaamte en verlangen, hoop en wanhoop naar voren worden gebracht.  

Concert

Een selectie van de liederen uit Winterreise wordt op 25 november uitgevoerd door een van Nederlands meest toonaangevende baritons, Henk Neven en getalenteerd pianiste Cathelijne Maat tijdens een concert in CODA Museum. Renée Wolters belicht met woord en beeld de diepere betekenis en gelaagdheid van de liederen waardoor de luisteraar wordt meegenomen in een muzikaal verhaal over intense verlatenheid en onthechting. Een universele reis door de afgronden van de ziel.

Kaarten

Het concert heeft plaats op zaterdag 25 november in CODA Museum en start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Kaarten voor het concert zijn vanaf donderdag 9 november te koop bij de balie van de bibliotheek en het museum voor € 15,00. Op vertoon van uw CODA Pas, Museumkaart of toegangskaart voor CODA Museum is de toegang tot het concert slechts € 5,00. Toegang is inclusief kopje koffie of thee voor aanvang van het concert.

http://www.coda-apeldoorn.nl/museum/verwacht/winterreise/

 

Datum:
12 november 2017 / 7 januari 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0