Wit Konijn Rood Konijn in het Frans Hals Museum na één jaar corona

Wit Konijn Rood Konijn in het Frans Hals Museum na één jaar corona 

Op 13 maart 2021 is het één jaar geleden dat culturele instellingen wereldwijd hun deuren moesten sluiten vanwege corona. Om stil te staan bij dit moment wordt op zaterdag 13 maart, precies één jaar later, om 20.00 uur de kracht van cultuur getoond. In meer dan 60 landen wordt dan de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour.

Een van de locaties waar dit gebeurt is het Frans Hals Museum. Het betreft een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Kijkers van de livestreams over de hele wereld ervaren dat je door kunst een gevoel van vrijheid kunt ervaren, zelfs tijdens een lockdown.

Creatieve Coalitie en het Frans Hals Museum 

De Creatieve Coalitie slaat bij dit project de handen ineen met het Frans Hals Museum in Haarlem, dat oude, moderne en hedendaagse kunst in een prikkelde mix toont om je anders te laten kijken en meer te laten zien. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum: “Juist nu mensen door de lockdown vaak ‘grijsgedraaid’ zijn door de combinatie van crisis en sleur, biedt cultuur ze prikkels en een uitstapje naar een andere wereld. De wisselwerking tussen noodgedwongen gesloten cultuurhuizen en de mogelijkheden van online opereren leidt tot nieuwe creatieve uitingen. We zijn er trots op, dat acteur Gustav Borreman op zaterdag 13 maart omringd door de wereldberoemde schuttersstukken van Frans Hals, na 30 jaar weer samen met De Magere Compagnie uit het Rijksmuseum, live vanuit het Frans Hals Museum het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ zal spelen.”

Wit Konijn, Rood Konijn

De tekst van het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ zit in een verzegelde envelop. Gustav Borreman opent deze ter plekke. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met Gustav ontdek je tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. De Iraanse schrijver mocht vanwege het weigeren van dienstplicht zijn land niet uit en schreef deze tekst om via kunst een gevoel van vrijheid te ervaren. De tekst is actueel tijdens deze lockdown en toont hoe ook wij door kunst een gevoel van vrijheid kunnen ervaren. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Volg de livestream

Het Frans Hals Museum opent op 13 maart om 20.00 uur gratis haar digitale deuren en maakt het samen met de Creatieve Coalitie mogelijk om via een livestream dit stuk te bewonderen en vanuit huis onderdeel te worden van deze internationale happening. Aanmelden kan via www.franshalsmuseum.nl/witkonijnroodkonijn

Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste culturele instellingen over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk cultuurhuis zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur starten met ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater en cultuur zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in meer dan 30 Nederlandse steden. 

Over de samenwerking

De Creatieve Coalitie bestaat uit 44 belangenverenigingen uit de culturele en creatieve sector. Zij organiseert deze voorstelling samen met BRAM (beroepsvereniging rondleiders acteurs en museumdocenten), ACT Acteursbelangen en Platform Aanvang!.

https://www.franshalsmuseum.nl/nl/ 

Datum:
13 maart 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0