Wonen langs het Spui, Opgravingen in het hartje van Den Haag

Afgelopen woensdag was de presentatie van het boek ‘Wonen langs het Spui, Opgravingen in het hartje van Den Haag’. Die vond plaats aan een boekhandel aan het Spui, Boekhandel Van Stockum.

In 2012 vonden er opgravingen plaats in het hartje van de stad, waar de panden Spui 24, 26 en 28 stonden. De opgravingen geschiedden door de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Tegenwoordig staat er het appartementen- en winkelcomplex Amadeus.

Schoothondje

Wat werd er gevonden? 15e eeuwse pispotten, kookpotten, schalen en drinkbekers, pijpenkoppen, knikkers, een middeleeuws pelgrimsinsigne uit Aken, een rib van een walvis en aardewerk uit het Engeland van de industriële revolutie met het stempel van de meesterkeramist, marketingpionier en filantroop Josiah Wedgwood.  

De meeste vondsten kwamen uit voormalige beerputten met ingekoekte beer. In de beerput kwam het waswater, urine, fecaliën via een goot in een gemetselde ruimte, vanwaar het vloeibare gedeelte wegsijpelde naar de bodem en er een vaste koek overbleef. Bacteriën zorgden ervoor dat schadelijke stoffen werden afgebroken.

De beerput is een groot geschenk voor archeologen. In die beerput werden behalve  genoemde voorwerpen ook vele botten van runderen, schapen, varkens en konijnen gevonden. En zelfs van honden en katten, er kwam zelfs een schedel van een 15e eeuws schoothondje tevoorschijn. Dat was toen een teken dat de eigenares uit de betere kringen kwam.

Het zeemonster van het Spui

Aan het Spui, gegraven in 1344/’45 om een afwatering te hebben benevens een scheepvaartverbinding met de Vliet, bevonden zich de woningen van de betere standen: de Haagse middenklasse van ondernemers en hogere ambtenaren. De ambachtslieden: leerlooiers, schoenmakers, wolwevers en bierbrouwers woonden vlakbij in een eigen gebied, tussen de huidige Achterraamstraat, Grote Marktstraat en Gedempte Gracht.  

In korte hoofdstukjes komen aan de hand van de vondsten diverse onderwerpen ter sprake: de middeleeuwse brandpreventie, verhalen achter een schaal, de aakhoorn, een middeleeuwse pelgrimshoorn, bedevaartsouvenirs, vreemd glas, kalligrafie op wijnglazen, inscripties die getuigen van Oranjeliefde, het zeemonster van het Spui, kinderspelen, Goudse pijpenkoppen.

Geschiedenis teruggeven aan de stad

Ieder hoofdstukje is prachtig geïllustreerd. De opzet van de auteurs Evert van Ginkel, Andelko Pavlovic en Monique van Veen om toegankelijk en beeldend te schrijven, is helemaal geslaagd. Uitgever Hans Vethman vertelde dat dit boek het eerste van een nieuwe reeks is om de archeologie dichter bij de Hagenaars en Hagenezen te brengen.   

Wethouder Joris Wijsmuller, wethouder van veel zaken, maar ook van archeologie, vertelde apetrots te zijn, op de auteurs en op de Afdeling Archeologie. “Jullie geven hiermee de geschiedenis terug aan de stad, Van Ockenburg tot Voorburg, van Wateringseveld tot Scheveningen. Het is belangrijk dat de verhalen op een andere manier verteld worden en dat gebeurt hier. Ik hoop dat er op deze manier nog veel meer mensen betrokken worden bij de geschiedenis.”

Wonen langs het Spui, opgravingen in hartje Den Haag, Uitgeverij De Nieuwe Haagsche, ISBN 978 94 6010 070 3

http://www.denieuwehaagsche.nl/

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0