World Press Photo 2018

Afgelopen vrijdag was ik op de perspresentatie van de World Press Photo 2018 in De Nieuwe Kerk. Ook de winnaar van de hoofdprijs, de Golden Eye, was erbij: de Venezolaan Ronaldo Schemidt. Zijn foto ‘Venezuela Crisis’ toonde een rennende demonstrant in vlammen. De muur waar hij langs liep lichtte rood op, inclusief het daarop geverfde zwarte pistool.

Schemidt: “Het was een dag vol geweld. Het leger en de demonstranten vochten met elkaar. De man vatte vlam toen de tank van een motor explodeerde. E foto is voor mij het zinnebeeld voor een land dat lijdt. Ik hoop dat de foto bijdraagt aan een verandering ten goede van het land. De man is gewond, maar hij herstelt. De foto kan ertoe bijdragen dat hij beschermd wordt. Er is internationaal steun gevonden voor zijn medische behandeling.”

Nominatiesysteem

Daarvoor vertelde Lars Boering, directeur van de Stichting World Press Photo dat de belangstelling voor de WPF2018, die een lange wereldtour gaat maken, nog steeds groeit. Aan iedere foto is een verhaal verbonden, die aanleiding geven voor conversaties, vaak over heftige onderwerpen. Om de spanning meer op te bouwen, en zodoende meer aandacht te krijgen, is dit jaar voor het eerste een nominatiesysteem ingevoerd, zo vertelde hij. “Het geldt voor de acht categorieën in de fotowedstijd, de vier categorieën in de Digital Storytelling Contest en de grote prijs, de Photo of the Year.”

In 1955 begon het allemaal doordat een groep Nederlandse fotografen hun werk wilden delen met een mondiaal publiek. Sindsdien is het fenomeen uitgegroeid tot de meest prestigieuze fotowedstrijd ter wereld. Boering. “De verhalen zijn soms gruwelijk, maar er zijn ook foto’s die hoop uitstralen.” Een voorbeeld daarvan was zijn favoriete foto, gemaakt door Anna Boyiazis: dames uit Zanzibar die zwemlessen kregen, ondanks de conservatief islamitische cultuur.

Nederlandse winnaars

Dit jaar hebben twee Nederlandse inzendingen een eerste prijs gekregen. In de categorie Milieu – verhalen kreeg Kadir van Lohuizen de eerste prijs met zijn project Wasteland. Hij fotografeerde op een stortplaats in Lagos, Nigeria, waar dagelijks meer dan 3.000 ton afval arriveert. Hier leven duizenden mensen, zoekend naar afval voor hergebruik. Carla Kogelman kreeg in de categorie Langetermijn-projecten de eerste prijs voor Ich Bin Waldviertel, waarin zij sinds 2012 de zusjes Hannah and Alena jaarlijks fotografeert in Merkenbrechts, een klein bio-energiedorp in Oostenrijk waar zij opgroeien.

Digital Storytelling Contest

Een van de winnaars in de Digital Storytelling Contest is Under a Cracked Sky, onderdeel van The Antarctica Series van The New York Times, vier virtual reality-films over wetenschappers in Antarctica. Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. De Digital Storytelling Contest van World Press Photo beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt. Ze zijn in de tentoonstelling te zien op touchscreens en grote schermen.

Audiotour

De fotografen en visueel journalisten nemen de bezoeker mee achter de schermen en vertellen hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende foto(’s). De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs.

Nieuw: rondleidingen in NGT

Samen met 8 andere Amsterdamse museale instellingen heeft De Nieuwe Kerk zich aangesloten bij het project Musea in Gebaren, dat als doel heeft om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Tijdens World Press Photo 2018 wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Info via nieuwekerk.nl/agenda.

Afbeeldingen

1) foto Ronaldo Schemidt, WPF of the Year, 2) foto Patrick Brown, Nominee, General News, 3) foto Adam Ferguson, Nominee, Series, 4) foto Jesco Denzel, eerste prijs enkel beeld Contemporary Issues, 5) foto Neil Aldridge, eerste prijs enkel beeld Environment, 6) foto Kadir van Lohuizen, eerste prijs, series Environment, 7) foto Anna Boyiazis, tweede prijs series People      

https://www.worldpressphoto.org/

Datum:
14 april 2018 / 22 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0