Yves & Catherine. Une histoire d'amour

YSL. Deze drie letters zijn een begrip in de modewereld. Het zijn de initialen van de beroemde ontwerper Yves Saint Laurent, de man die met zijn vernieuwende blik en rebelse houding het beeld van de vrouw voorgoed veranderd heeft.

De Franse actrice Catherine Deneuve was 22 jaar oud toen zij Saint Laurent voor het eerst ontmoette in 1965. Hij ontwierp de jurk die zij zou dragen tijdens een bezoek aan de koningin van Engeland. Dit zou het begin zijn van een levenslange vriendschap. De twintig ensembles – aangekocht op een veiling van de privégarderobe van Deneuve – uit de collectie van Museum No Hero vertellen samen het verhaal van de bijzondere band tussen de designer en de filmster door de jaren heen. De eigen collectie, aangevuld met een aantal top-bruiklenen uit andere musea, zoals de beroemde Mondriaanjurk uit het Rijksmuseum Amsterdam en de iconische smoking voor dames uit het Modemuseum Hasselt, laten zien hoe Saint Laurent met zijn gedurfde ontwerpen de wereld op z’n kop zette.

Haute Couture

In zaal 1 en 2 toont het museum twintig creaties uit eigen collectie, aangevuld met twee avondjurken en de welbekende damessmoking uit de collecte van Modemuseum Hasselt en de wereldberoemde Mondriaanjurk uit het Rijksmuseum. De creaties in zijde, satijn, crêpe, damast, wol, leer, fluweel en katoen zijn uitgevoerd in een rijk kleurenpalet dat varieert van ivoor, maïs, kastanje tot aan roze, paars, indigo en uiteraard zwart. Alle ontwerpen zijn van de hand van de ontwerper die vanaf de jaren ’60 de toon aangaf in de modewereld: Yves Saint Laurent (1936-2008). Eén van de topstukken uit eigen collectie is een ‘tailleur de soir’ bedrukt met een print van bougainville-bloemen en gedragen tijdens de Amerikaanse Golden Globes-ceremonie in 1993. De film Indochine waar Deneuve de hoofdrol in speelde ontving tijdens deze ceremonie de prijs van beste niet-Engelstalige inzending. Een lange avondjapon van ‘Neptunus-blauwe’ mousseline met grote strik werd door de Française gedragen tijdens het 50-jarig jubileum van het Festival van Cannes in 1997. Maar ook het ‘gewone’ frambooskleurige linnen mantelpak draagt onmiskenbaar de handtekening van de meester Saint Laurent voor zijn muze Catherine Deneuve.

Yves Saint Laurent  

Yves Saint Laurent (Oran, Algerije, 1936 - Parijs, 20008) stond op zijn 21ste al aan het hoofd van het modehuis Dior, maar drie jaar later startte hij zijn eigen merk ‘Yves Saint Laurent’ (YSL). In het jaar dat de Mondriaan-jurk werd gelanceerd, 1965, ontmoetten Saint Laurent en Deneuve elkaar voor het eerst. De  Franse actrice zou worden voorgesteld aan de Britse Queen Elisabeth en Deneuve’s echtgenoot stelde voor dat zijn vrouw zich voor die gelegenheid zou kleden in een avondjapon van Saint Laurent.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve (Parijs, 1943) geldt als één van de grootste sterren van de Franse cinema. Haar doorbraak kwam in 1964 met de film Les Parapluies de Cherbourg. De tientallen films waarin zij daarna speelde ontvingen veelvuldig internationale prijzen. Zij had spraakmakende affaires met regisseur Roger Vadim en acteur  Marcello Mastroianni. Maar vooral is de actrice bekend als internationaal stijlicoon – en altijd gekleed door haar goede vriend Yves Saint Laurent. De intussen 75-jarige Deneuve werkt nog altijd: haar nieuwste film Claire Darling kwam dit jaar uit.

Mondriaan & smoking

Het Modemuseum Hasselt en het Rijksmuseum Amsterdam lenen speciaal voor de tentoonstelling verschillende voorwerpen uit. Van de ‘Mondriaanjurk’, geïntroduceerd tijdens de herfst/winter prêt-à-porter-collectie 1965, zijn wereldwijd nog maar drie exemplaren over. Het Rijksmuseum wist in 2011 een Mondriaan-jurk te verwerven, die altijd in de vaste opstelling te zien is. Typerend voor deze collectie zijn de zwarte banen die horizontaal en verticaal over de jurkjes van tricot en zijde lopen, waarbij enkele vlakken zijn gekleurd. Modemuseum Hasselt leent de beroemde ‘tuxedo’ uit die Saint Laurent in 1966 voor het eerst toonde. Oorspronkelijk alleen voor mannen, creëerde YSL een vrouwelijke versie van de smoking. Het kledingstuk was voor de haute couture-clientèle in ’66 nog te modern, maar bij de jongere klanten meteen een succes. Ruim 35 jaar had YSL de ‘vrouwen-smoking’ in zijn collectie.

Een levenslange vriendschap

Na de eerste ontmoeting tussen Deneuve en Saint Laurent zou de laatste nog jaren ontwerpen blijven maken voor de Franse actrice. Zij was zijn muze en dat is te zien in het grote aantal creaties van zijn hand die zij in de loop der jaren droeg naar allerlei gelegenheden. In 2002, bij het 40-jaar jubileum van de couturier, zei de actrice: ‘Ma plus belle histoire d’amour, c’est vous’ (‘Mijn mooiste liefdesaffaire is met u’). Eind januari van dit jaar bracht de actrice 129 van YSL’s creaties onder de hamer bij Christie’s Parijs op een veiling die veel publiciteit opleverde én meer dan een miljoen euro.

Afbeeldingen

1) Yves & Catherine, 2) Catherine, 3) Yves Saint Laurent, Avondpak met Bougainville-print, voorjaar/zomer 1989. Gedragen door Catherine Deneuve op de Golden Globes van 1993, 4) Catherine & Yves, 5) Catherine, 6) Yves Saint Laurent, Indigo avondjapon in zijde, voorjaar/zomer 2002.  

https://museumnohero.nl/

Datum:
8 september 2019 / 5 januari 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0