Zeer zeldzame daguerreotypie uit Nederlands-Indië gevonden | Stadsarchief Amsterdam

Zeer zeldzame daguerreotypie uit Nederlands-Indië gevonden | Stadsarchief Amsterdam

In familiearchieven sluimeren vaak onvermoede schatten. Onlangs kwam een zeldzaam kleinood aan het licht, een familieportret uit Batavia, uit het midden van de negentiende eeuw. Op het verzilverde koperplaatje schemeren de gestalten en gezichten van een echtpaar en drie kinderen.

De verweerde daguerreotypie uit circa 1857 blijkt het enige zichtbare bewijs te zijn van een kortstondig geluk.

Gemengd gezin

De vondst is om twee redenen heel bijzonder. Uit Nederlands-Indië zijn nauwelijks daguerreotypieportretten bekend omdat deze vroege foto’s het klimaat slecht verdroegen. Maar nog uitzonderlijker is de samenstelling van het afgebeelde gezin: de vader Nederlands, de moeder een Javaans-Chinese en hun drie kinderen Euraziatisch. Dit is de oudst bekende afbeelding van een ‘gemengd’ gezin in de toenmalige kolonie, de Familie Crone. De foto is van onschatbare waarde als getuigenis van het samenleven van bevolkingsgroepen in het koloniale Nederlands-Indië. Noch in Nederland, noch in buitenlandse collecties is een dergelijk vroeg portret van een Euraziatisch gezin bekend. Nu is deze daguerreotypie gerestaureerd en te zien in de Schatkamer van 16 december 2022 t/m 8 januari 2023.

Het verhaal achter de daguerreotypie belicht

Conservator Anneke van Veen reconstrueerde de bijzondere en tragische familiegeschiedenis die er achter de daguerreotypie verscholen lag. Het verhaal vormt het sluitstuk van haar loopbaan bij het Stadsarchief - ze ging dit jaar met pensioen. Het is hier te lezen.

Foto: De daguerreotypie met Thomas Crone en Louisa Wilhelmina Thomass.  Louisa (tweede van links) poseert tussen haar zoon Theodoris (1847) en haar oudste dochter Maria Louise (1846). Naast Thomas staat haar jongste dochter Charlotte (1851).

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/

Datum:
19 december 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0