Zhang Dali, Body and Soul in Beelden aan Zee

Er is niet alleen Salvador Dali, maar ook een Chinese Dali, Zhang Dali, ook kunstenaar. Gisteren zag ik de beelden van Zhang Dali in het Museum Beelden aan Zee. Naast beeldhouwer is Dali (1963) fotograaf en performance- en graffitikunstenaar.

Hij begon met het maken van graffiti, op gevels van oude huizen die plaats moesten maken voor de moderne Chinese hoogbouw. Hij tekende zichzelf als mannetje met dubbele kin. In een aantal gevallen zaagde en klopte hij het hele mannetje uit de gevel, zodat je een doorkijk kreeg naar de nieuwe hoogbouw. Vervolgens maakte hij daar foto’s van, die we ook op de tentoonstelling kunnen zien.

Urban peasants

Maar de beelden staan centraal, mannen en vrouwen die hij afbeeldt als moderne lijfeigenen, die als ze met het ene bouwwerk klaar zijn doorreizen naar het volgende. Daarvoor maakte hij afgietsels van het lichaam van die urban peasants en hakte die vervolgens in marmer uit. In het midden van de zaal staat een grote, unieke installatie, gemaakt uit een wolk van steigermateriaal. De lichamen zijn genummerd, ten teken van het feit dat zij niet als mens maar als een nummer worden behandeld.

Zhang Dali is een van China’s belangrijkste beeldhouwers, die nu voor het eerst in Europa een overzichtstentoonstelling krijgt. Zhang Dali is een belangrijke figuur in de Chinese kunstwereld. De bekende kunstenaar is vooral ook een voorvechter van de menselijkheid en de compassie in het harde leven van miljoenen Chinezen. 

Sloop

Het kunstenaarsactivisme van Zhang Dali is gericht op de emancipatie van de onderklasse in de Chinese samenleving. In een door communisme beheerst land is die aanklacht al pijnlijk; de ideologie veronderstelt immers de soevereiniteit van de arbeider. De plaatselijke autoriteiten waren niet blij met Zhang Dali’s aanklacht en hij werd daarom ook goed in de gaten gehouden of soms even opgepakt en verhoord.

Tot een grote confrontatie is het gelukkig nooit gekomen. Zhang Dali zag in de steeds sterker wordende bouwactiviteiten in grote Chinese steden een metafoor, die hij artistiek sterk kon inzetten. Oude stadswijken en historische woonblokken in Chinese metropolen werden gesloopt en moesten plaatsmaken voor kantoorkolossen en moderne snelwegen. Onteigeningsprocedures en enig respect of zelfs maar informatievoorziening voor de bewoners, die soms hals over kop hun huis moesten verlaten voor de naderende sloopkogels, ontbraken.

Op de tentoonstelling zijn daarnaast speelsere beelden uit de serie Man and Beast te zien. Het zijn mengvormen van beelden van mythische of echt bestaande dieren in contact met de mens. De Chinese draak verkracht de mens, het werkdier ‘paard’ krijgt een omgekeerd geplaatste mensfiguur op zijn zadel.

Fake news

In de tentoonstelling zijn ook schilderijen te zien, portretten van Chinese stadsboeren die opgebouwd zijn uit de slogan AK-47 bijvoorbeeld.  AK-47 is de aanduiding voor een Russische mitrailleur. En ten slotte is er een serie censuurfoto’s, waarbij we de originele foto zien, en datgene wat de overheid ervan gemaakt heeft. Vaak zijn er een of twee of meer personen uit de foto ‘weggewist’. En daar waar de weggewiste personen stonden is die opgevuld met een ‘waarschijnlijke’ achtergrond. Fake news, niet alleen de Russen zijn er goed in, maar ook de Chinezen, blijkt.

http://www.beeldenaanzee.nl/nl/zhang-dali

 

Datum:
1 juli 2017 / 8 oktober 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0