Amerika

Zonder cacao geen chocolade. Dit onmisbare ingrediënt wordt gewonnen uit de bonen van de vruchten van een cacaoboom, een boomsoort die oorspronkelijk alleen in Midden-Amerika groeide. De cacaobonen hadden eeuwenlang een belangrijke rol in de lokale culturen, net als de dranken die ervan werden gemaakt. Van chocolademelk zoals Europeanen dat tegenwoordig kennen was echter geen sprake: de Maya mengden de geroosterde cacaobonen met peper en maïs.[1] De cacaodrank speelde een belangrijke rol in de religie van de Maya en in diverse religieuze plechtigheden, waaronder het nieuwjaarsfeest. In het latere Azteekse Rijk werd de cacaoboon ook gebruikt. Naast het gebruik in dranken deden de bonen dienst als betaalmiddel, en werden ze gebruikt voor het innen van belastingen. Voornamelijk onder de heersende elite en in de Azteekse religie werd de cacaodrank regelmatig gebruikt.[2]

De komst van de Europeanen naar Amerika rond 1500 had rampzalige gevolgen voor de lokale culturen. Naast de koloniale veroveringen zorgden ook overgebrachte besmettelijke ziektes voor grootschalige ontwrichting van Amerikaanse samenlevingen. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de cacaoboon populair in Europa. De dure cacao werd een symbool van rijkdom onder Europese adel, en gedronken in combinatie met suiker en honing. [3]

Europeanen namen de cacaobonen ook mee naar nieuwe koloniën in Zuid-Amerika, Azië en later ook Afrika.[4] Het verbouwen en oogsten van cacao was echter intensief werk, en de cacaoplantages kregen daardoor een prominente rol in de slavenhandel.[5]

Tags

Reageren