Apple van hobbyclub tot multinational

In 1984 kwam Apple tijdens de 18e editie van de Super Bowl, de American Football-finale, met een spraakmakende commercial. In de blauwgrauwe Orwelliaanse wereld staart een grauwe mensenmassa naar beeldscherm. Een atlete met een hamer rent erop toe en verbrijzelt het scherm. Macintosh is geboren.

De Mackintosh was een betaalbare pc met grafische mogelijkheden bedoeld voor mensen die geen ervaring met computers hebben. Het product moest tegenwicht bieden aan gigant IBM die met goedkope pc’s op dat moment de wereldmarkt beheerste. Interpretatoren beweerden dat het scherm dat in de reclame aan diggelen ging voor IBM stond. Deze visie op de commercial deelde Apple natuurlijk niet. Althans niet openlijk. Macintosh stond voor verandering, voor kracht, voor superieure kwaliteit.

Freaks

Het Apple-verhaal begon eerder, met twee liefhebbers, de computerfreaks Steve Jobs en Steve Wozniak. De vrienden knutselden hlaverwege de jaren 70 in hun vrije tijd een pc in elkaar. Dit deden ze met van hun werkgever Hewlett Packard geleende chips. Het product boden ze aan HP en Atari aan maar die zagen er geen brood in. Jobs wilde er wel mee verder en richtte Apple Computers op. Het eerste fabrikaat, de Apple I kreeg als logo de bekende kleurige appel met een groen blaadje en een hap eruit. De pc kostte in de winkel ruim 600 dollar. Apple I leverde driekwart miljoen dollar op. Maar het was geen doorslaggevend succes. De pc leek nog teveel op wat er al op de markt verkrijgbaar was.

De Apple II in plastic behuizing, met kleurenscherm en gebruiksvriendelijke software brak wel internationaal door. Jobs kwam plotsklaps vanuit de hobbyclub die Apple was, aan het hoofd van een multinational te staan. Kort daarna volgde de Apple Lisa met een grafische werkomgeving, afgekeken bij het bedrijf Xerox PARC. De pc was voorzien van een muis, een floppy drive en een GUI met iconen en pull-down menu's. De pc had een Motorola MC68000 microprocessor met een kloksnelheid van 5MHz, 512K RAM (max. 2MB). Vanwege de hoge kosten van deze pc ($10.000) viel de verkoop van de nieuwe Apple tegen.

Ondanks dat Jobs een idee had van waar het heen moest, volgden magere tijden. De twee Steve’s ruimden het veld voor John Scully, de ex-president van Pepsi Cola. De nieuwe voorman bleef hardware en besturingssysteem steeds samen verkopen. Dit bleek zakelijk niet zo handig. Andere pc-bouwers zoals IBM stelden uit losse onderdelen pc’s samen, 'klonen' met MS-DOS als besturingssysteem. Niet zo gebruiksvriendelijk weliswaar, maar wel goedkoop. De genade klap kwam van Microsoft die met behulp van Apple-technologie een redelijk bruikbare Windowsversie op de markt bracht. Apple kon juridisch niks beginnen en nam het verlies. Er volgde ontslag van een vijfde van het personeel.

Revanche

Met de terugkeer van Jobs in de jaren negentig als onbezoldigd CEO en adviseur bij Apple, keerde het tij. Hij beëindigde het conflict met Microsoft over de licenties met een schikking. En hij bracht de iMac uit. Het bleek het gouden ei. Zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar en ook nog een lust voor het oog, veroverde deze iMac de grafische - en daarna de rest van de wereld. Apple was terug in de frontlinie van computerland. In het kielzog van deze pc kwamen de portable iBook en verschillende programma’s als iMovie, iTunes en iTools op de markt De iMac werd een van de best verkopende computers wereldwijd.

Tags

Reageren