Chocolade en Whisky - De lekkerste studiereis die een jonge ondernemer zich kan wensen.

Al heel lang droomde ik van een eigen bedrijf op het gebied van Lifestyle en lekker leven. Met de start van Chocinella afgelopen maart ging deze droom in vervulling. Nu geef ik chocoladeproeverijen en lezingen over allerlei facetten die chocolade zo interessant lekker maken. Het weekend van 29 en 30 maart viel ik met mijn neus in de boter, of eigenlijk met mijn neus in de chocolade en de whisky. Dit weekend werd namelijk niet alleen het Chocoa (Chocolade)Festival georganiseerd, maar ook kon ik in de der Aa-kerk in Groningen kennismaken met de wereld van whisky om zo uit te vinden hoe dit te combineren met chocolade.

Het Chocoa Festival beloofde ontmoetingen met chocolademakers, het proeven van goede chocolades en een grote verscheidenheid aan proeverijen. Vol goede moed toog ik op de heerlijke lente morgen van 29 maart naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar het festival gehouden werd. Om me op tijd aan te kunnen melden voor de lezingen en proeverijen was ik vroeg en was het bij aankomst nog heerlijk rustig. Dit gaf mij de gelegenheid uitgebreid te proeven en met verschillende chocolademakers, chocolatiers en enthousiaste verkopers van chocolade van gedachten te wisselen over de herkomst en de smaak van hun chocolades. Tijdens mijn rondgang langs de stands ontdekte ik nieuwe chocolademakers, de leuke verhalen, die er achter de repen schuilgaan, en ook een erg lekkere chocolade van wilde cacao van Original Beans.

Tijdens mijn eerste lezing over het gebruik van chocolade in de keuken door Maricel Presilla ontdekte ik eens te meer dat chocolade zoveel meer toepassingen heeft dan wij hier in West-Europa beseffen. Dat chocolade meer is dan een zoete lekkernij en dat de combinatie van cacao met kruiden en specerijen een waar feest voor de smaakpapillen kan zijn. Tijdens deze lezing vertelde Maricel hoe zij van dochter van een cacaoboer met weinig interesse in cacao, via een studie geschiedenis toch van chocolade, cacao en eten haar werk had gemaakt. En met succes, aangezien zij zelfs voor President Obama heeft mogen koken. Ook liet zij ons bijzondere specerijen ruiken, die in Latijns Amerika veelvuldig met cacao en chocolade gecombineerd worden. Ons zo aansporend zelf te gaan experimenteren met smaken en combinaties. Iets wat ik ook zeker zal gaan doen.

Na deze inspirerende lezing volgde voor mij een combinatie-proeverij van wijn en chocolade. Tijdens de proeverij werden verschillende Zuid-Afrikaanse wijnen gecombineerd met zowel pure als melkchocolade. De workshop begeleider - een gediplomeerd wijnkenner - meende, net als mij eerder door een Franse wijnhandelaar en chocolatier was verteld, dat er bij een combinatie van wijn en chocolade gezocht moest worden naar aanvullende of op elkaar lijkende smaakpatronen. Een combinatie van smaken die ik persoonlijk niet bij alle geproefde wijnen en chocolades kon terugvinden. De vierde wijn die wij proefden, een portachtige wijn, vormde echter een prachtige gebalanceerde combinatie met de 75% pure chocolade van Porcelana-cacao van Original Beans, waarbij de smaken elkaar echt aanvulden.

Na een welbestede dag in Amsterdam en een goede nachtrust, bezocht ik zondagmiddag 30 maart het Whisky Festival in de der Aa-kerk in Groningen. Voor mij de eerste keer, maar als chocoladeondernemer een 'must'. Whisky een drank, waar minstens net zoveel over te vertellen en leren valt als over chocolade, staat namelijk ook nog eens bekend als bij uitstek goed te combineren met deze lekkernij. Daar moest ik dus meer van weten en proeven.

Na een snelle rondgang langs de met flessen beladen stands, heb ik mij door de whisky enthousiast van Jurgens Whiskyhuis uitgebreid laten voorlichten over whisky en de verschillende smaakpatronen daarin. Net als in chocolade vallen ook in whisky allerlei smaken te ontdekken. In de ene whisky proefde ik meer kruidige smaken, terwijl de laatste whisky die ik bij Jurgens Whiskyhuis proefde een veel meer gerookte of in whisky termen turfachtige smaak had. Erg leuk om te ontdekken. De geproefde smaken bieden mij zeker aanknopingspunten om hier de juiste chocolade bij te zoeken. Een leuke nieuwe uitdaging dus.

Na vier verschillende whisky's te hebben geproefd, haastte ik mij naar mijn masterclasses, waar ik nog meer over whisky, whiskyproductie en whiskycultuur hoopte te leren. Gelukkig werd ik niet in mijn verwachtingen teleurgesteld en heb ik  nog veel meer geleerd over whisky, hoe dit goed te proeven, maar vooral ook goed te ruiken. Het was een genot om naar de prachtige en soms sterke verhalen van de verschillende sprekers te luisteren en leuk om duidelijk de verschillen tussen de verschillende whisky's te kunnen onderscheiden. Kortom een geslaagd eerste bezoek aan dit jaarlijks terugkerende festival.

Moe maar voldaan van de lekkerste studiereis die ik mij als jonge ondernemer had kunnen wensen, keerde ik terug naar huis om daar verder na te denken over hoe ik de opgedane kennis in mijn bedrijf zou kunnen inpassen. In elk geval is dit inspiratie-artikel mijn eerste zet om u mee te laten genieten van mijn ontdekkingen.

Tags

Reageren