Cultura in het teken van de Design Derby

In de zomer van 2015 toont Museum Boijmans Van Beuningen de hoogtepunten van 200 jaar vormgeving in Nederland en België. NPO Cultura zet Nederlands en Belgisch ontwerp in de schijnwerpers. Met toonaangevende Nederlandse en Vlaamse vormgevers als Benno Premsela, Gispen, Panamarenko, Piet Zwart en James Ensor. Maandag 22 tot en met vrijdag 26 juni, elke dag vanaf 20:30 uur.
 

Berlage, bouwmeester
Een filmportret van Hendrik Petrus Berlage door Jeroen Visser. De idealistische architect dankte zijn wereldwijde beroemdheid aan kapitalistische monumenten als de Beurs, de kantoren van de Nederlanden van 1845 en de Londense vestiging van een Rotterdamse scheepsmagnaat. De film toont de inspiratie van Berlage, zijn visie op het leven en de opdrachten die hij in zijn loopbaan realiseert

Uitzendingen:
Maandag 22 juni om 20:30 uur

Gerrit Rietveld - de weelde van de soberheid
Documentaire over leven en werk van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) aan de hand van interviews, foto's en historische film- en geluidsfragmenten.
In deze film komen niet alleen Rietveld zelf maar ook zijn gezin, zijn manier van werken, zijn persoonlijkheid en zijn samenwerking met andere kunstenaars (van 't Hof, van Doesburg) aan het bod.

Uitzendingen:
Maandag 22 juni om 21:25 uur

Piet Zwart – Alles moet nieuw
Documentaire over Piet Zwart (1885-1977), typograaf, fotograaf en industrieel ontwerper, die geldt als één van de meest vernieuwende en veelzijdige vormgevers die Nederland gekend heeft. De beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers roept Zwart in 2000 uit tot de invloedrijkste Nederlandse ontwerper van de twintigste eeuw. Zijn leven en werk wordt in beeld gebracht a.d.h.v. archiefmateriaal, interviews met zijn kinderen en kunsthistorici, voorgelezen fragmenten uit persoonlijke brieven, foto’s en animaties. Regie: Sherman De Jesus.

Uitzendingen:
Maandag 22 juni om 22:50 uur

Willem H. Gispen
Documentaire van Jeroen Visser over Willem Hendrik Gispen (1890-1981). Gispen behoort tot de eerste generatie industrieel ontwerpers. Zijn naam bepaalt tot vandaag ons beeld van het interieur van het Nieuwe Bouwen en is synoniem voor de moderniteit in Nederland. Als ontwerper was Gispen buitengewoon succesvol. Zijn moderne en functionele lampen en meubelen sloegen aan in het vooroorlogse Nederland. De beroemde stalen buismeubels worden klassiekers. Vooral de achterpootloze stoel zal iedereen herkennen, maar niet velen zullen weten dat het ontwerp oorspronkelijk van Mart Stam (ontworpen voor zijn zwangere vrouw) komt en daarmee aanleiding geeft tot vele processen die tot de dag van vandaag voortduren.

Uitzendingen:
Dinsdag 23 juni om 20:30 uur

Benno Premsela
Documentaire van Carrie de Swaan over leven en werk van binnenhuisarchitect, vormgever en voorvechter van de homo-emancipatie Benno Premsela. Premsela, die in 1997 overleed, speelde een grote rol in het cultureel en maatschappelijk leven in Nederland na 1945. Hij wordt gezien als belangrijk en toonaangevend initiator op het gebied van zowel vormgeving en binnenhuisarchitectuur als emancipatie van homoseksuelen. Zijn werk kenmerkt zich door een combinatie van tijdelijkheid, tijdloosheid en vrijheid.

Uitzendingen:
Dinsdag 23 juni om 21:25 uur

Vrw. Zkt. Knst. Piet Hein Eek
Isolde Hallensleben is op bezoek bij ontwerper Piet Hein Eek in zijn domein in Eindhoven. Ontwerper Piet Hein Eek werd zo'n 20 jaar geleden bekend met zijn sloophouten meubels. Inmiddels heeft hij in Eindhoven een behoorlijk imperium opgebouwd, met een enorme werkplaats, kantoren, galleries, een restaurant en een winkel.

Uitzendingen:
Dinsdag 23 junin om 22:20 uur

Happy Street
De Eindhovense architect en beeldend kunstenaar John Körmeling bouwde drie jaar aan Happy Street, het Nederlandse paviljoen voor de World Expo 2010 in Shanghai. Het is een straat die als een achtbaan de lucht in slingert en waaraan replica's van hoogtepunten uit de Nederlandse architectuur hangen. De onaangepaste en eigenzinnige Körmeling staat meestal lachend, soms vloekend en vaak onbegrepen in zijn werkoverall tussen de opdrachtgevers en de Chinese bouwvakkers. Hun bewondering is echter groot als het even absurde als spectaculaire bouwwerk verrijst.

Uitzendingen:
Dinsdag 23 juni om 22:30 uur

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: John Körmeling
Van beeldende kunst tot planologie, van stedenbouw tot design en architectuur; de ontwerpen en realisaties van John Körmeling zijn niet in één denkruimte te plaatsen. Met zijn urbanistische visie geeft hij ironisch commentaar op de uniforme smaak en ontwerpgewoontes.

Uitzendingen:
Dinsdag 23 juni om 23:25 uur

Ted Noten
Sieradenontwerper Ted Noten is bekend geworden van zijn dieren en objecten gegoten in doorzichtig acryl, bijvoorbeeld zijn (vergulde) vuurwapens in de vorm van een handtas.
Noten wordt onder andere gevolgd in een wapenmagazijn in New York, waar hij op zoek is naar pistolen om te gebruiken voor zijn kunstwerken. Hij heeft een ontmoeting met zijn galeriehouder in de VS, Stefan Friedemann. We zien hem bij en het gieten van een verguld machinegeweer in acryl en bij de repetities voor Tedwalk in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, waar zijn sieraden op een catwalk zullen worden getoond.

Uitzendingen:
Woensdag 24 juni om 20:30 uur

Claudy Jongstra: Verweven wereld
Documentaire over kunstenares en textielontwerpster Claudy Jongstra.
Zij werkt met wol en vilt en heeft als uitgangspunten tijd, rust en aandacht voor de natuur en de wereld om haar heen. Het internationale succes van haar werk maakt het echter steeds lastiger om in alle rust te kunnen werken.
Jongstra vertelt over de schoonheid van de natuur, de kwaliteit en kracht van de kleuren van het materiaal en het belang van rust en stilte om haar heen. Eerder uitgezonden door de Avro op 5 november 2013.

Uitzendingen:
Woensdag 24 juni om 21:25 uur

Studio Job
Het ontwerpersduo Job Smeets (1970) en Nynke Tynagel (1977) werkt samen onder de naam Studio Job. Al meer dan tien jaar creëren zij voor een internationaal publiek de meest extravagante ontwerpen. Het werk van Studio Job is een creatief onderzoek naar de band die mensen hebben met voorwerpen en de symbolische of verhalende waarde die ze daaraan toekennen. Het werk van Studio Job heeft al tot heel wat discussies geleid. Toch is de vraag of ze kunst of design maken voor Smeets een uitgemaakte zaak, want design.

Uitzendingen:
Woensdag 24 juni om 22:20 uur

Atelier Van Lieshout en de kunst van het overleven
Of Joep van Lieshout een geniaal kunstenaar of een charletan is daar lijkt de pers niet over eens te kunnen worden. Is het Kunst en heeft het iets te betekenen? En zo ja, wat dan wel? De vraag blijft en de meningen ook.
Misschien is het oproepen van die vraag wel het belangrijkste, een teken dat het werk niemand onverschillig laat. Het ademt lef en eigenzinnigheid, wekt irritaties en weerstand, schept verwarring, prikkelt de fantasie, maakt de tongen los. De film Atelier van Lieshout en de kunst van het overleven sluit zich hierbij in alle opzichten aan.

Uitzendingen:
Woensdag 24 juni om 20:30 uur

Hollandse meesters in de 21e eeuw: Joep van Lieshout
Joep van Lieshout heeft gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, aan Ateliers '63 Haarlem en bij Villa Arson in Nice. De eerste werken van Joep van Lieshout bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Enkele jaren later volgden zijn handgemaakte meubels, wc’s, wastafels en caravans; steevast uitgevoerd in polyester. In 1995 richtte hij Atelier van Lieshout (AVL) op en kreeg internationale erkenning met objecten die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. Terugkerende thema’s zijn autonomie, zelfvoorziening, macht, politiek, leven en dood.

Uitzendingen:
Woensdag 24 juni om 23:20 uur

Sarah's barbaren: Walter van Beirendonck
Sarah Meuleman bezoekt Walter Van Beirendonck in zijn huis in het dorpje Zandhoven, vlakbij Antwerpen, bij een performance in het Antwerpse Middelheimmuseum en op de Antwerpse modeacademie. De ontwerpen van de Vlaamse modeontwerper zijn bont, experimenteel en gedurfd en hij is dan ook al jaren het buitenbeentje van de Belgische modewereld.

Uitzendingen:
Donderdag 25 juni om 20:30 uur

ArtMen: Antwerpen
In ArtMen trokken kunstenaars David Bade en Jasper Krabbé langs steden om daar hun collega's te interviewen. In Antwerpen stellen ze de vraag: Kan het kroegleven een stad tot kunststad maken? Krabbé en Bade duiken de ateliers in met internationale superster Luc Tuymans, geniale zonderling Fred Bervoets en de charmante Duitse komeet Kati Heck. Verder brengen zij een bezoek aan het atelier waar de Belgische kunstenaar/dromer/fantast Panamarenko opgroeide, woonde en werkte. Panamarenko heeft het atelier geschonken aan het Museum van Hedendaagse Kunst.

Uitzendingen:
Donderdag 25 juni om 21:10 uur

Sarah's barbaren: Maarten vanden Eynde
Portret van Maarten Vanden Eynde, een veelzijdige Belgische kunstenaar die met allerlei materialen werkt. Vanden Eynde is een activistische en milieubewuste kunstenaar die geïnspireerd wordt door de wetenschap, de schoonheid van de natuur en de maatschappelijke actualiteit. Hij laat zich daarbij voortdurend leiden door de vraag hoe men in de toekomst terugkijkt op de dag van vandaag.

Uitzendingen:
Donderdag 25 juni om 21:35 uur

Panamarenko
Panamerenko, samentrekking van Pan American Airlines and Company. Een toepasselijke naam voor een kunstenaar die gefascineerd lijkt met vliegen en beweging. Een unieke geest die al decennia lang België verbaast met zijn creaties, van zeppelins tot mechanische kippen. Inclusief mooie beelden van een jonge Panamarenko die met magnetische schoenen door een zelfgebouwde ijzeren constructie wandelt.

Uitzendingen:
Donderdag 25 juni om 22:15 uur

James Ensor: Duivels die mij sarren
Documentaire over de Vlaamse kunstenaar James Ensor, groot vernieuwer van de Belgische moderne kunst, maar ook een dwarse figuur.
Omdat James Ensor zich niet gewaardeerd voelt door het publiek en de kunstrecensenten, besluit hij te gaan schilderen in een voor zijn tijd unieke, bewust naïeve stijl. Uit zijn onderwerpskeuze blijkt zijn weerzin tegen de buitenwereld: veel van de figuren op zijn schilderijen dragen lelijke maskers, symbolisch voor hun slechte karakter. Toch is het juist dit tegendraadse werk dat hem beroemd zal maken.

Uitzendingen:
Donderdag 25 juni om 23:10 uur

Tags

Reageren