De 200e Fotografenavond

Afgelopen dinsdag was het dan zover: de 200e Fotografenavond in Café Kalkhoven. Organisator Aloys Ginjaar ontving gelukwensen van vele vaste bezoekers en personen die hun fotografie hadden toegelicht.

Astrid Verhoef en Tina van Turnhout waren er. Dutch den Hollander, Willem Overtoom,  Bert Verhoeff, Peter Veltman en Pete Purnell.  Patricia Steur, Govert de Roos, Jeanette Bos, Eduard de Kam en Wim Dingemans. Wim Broekman, Maartje Roos uit Friesland, Hedwig van der Heiden, Olga Oostermeijer van Arti en Fred de Vries, vaste pianist op de Portfolio-Fotografenavond. Hendrik Jan Smit, Anton Staartjes, Barend Houtsmuller, Kees Kuil en Mieke Krijger. Tom Meerman en zijn vrouw, Chris Reinewald, Jaap Bijsterbosch, Peter van der Meer / Speer en Marijke van Kempen niet te vergeten. En dan vergeet ik ongetwijfeld nog iemand.

Contacten en vriendschappen

De hoofdpersoon van de avond, Aloys, ging terug naar de eerste aflevering, op 16 november 2000. “Die avond werd gevolgd door een tweede en derde en zo ging het door. Er zijn talloze contacten gelegd en vele vriendschappen ontstaan.” Hij memoreerde het grote verlies, maart 2016 van Peter Paul Huf. “Een grote fan van de Fotografenavond. Hij bedacht ook de Fotografen-avondtentoonstelling van deelnemers aan de avond in de ABC Treehouse van Molly Ackerman. En daarna kwam hij met het idee van een Portfolio-Fotografenavond in Arti et Amicitiae die ik samen met Petra Ruisendaal organiseer. Op 5 maart vindt de 43e editie hiervan plaats.”

Chris Reinewald, een oude vriend en collega bij het blad Plug, later hoofdredacteur van Museumvisie vertelde een aantal malen op de Fotografenavond te zijn geweest. “Ik heb Theo Niekus daar ontmoet, we zijn bevriend geraakt.” Hij herinnerde zich nog hoe Aloys was aangestoken door het vuur, beter het licht van de fotografie. “Zijn inspiratie was  de tentoonstelling en het boek ‘The Family of Man’ uit de jaren vijftig van Edward Steichen. Niet toevallig kwam Steichen oorspronkelijk uit Luxemburg, net zoals dat het geval is bij Aloys, althans zijn moeder was Luxemburgse. Deze grootste fotografische tentoonstelling ooit gerealiseerd,  poogde een omvattend portret van de mensheid te geven in thema’s als liefde, geloof, geboorte, werk, familie, kinderen, oorlog en vrede. In 10 jaar tijd trok de expositie 9 miljoen bezoekers in 68 landen. Mensen herkenden in de foto’s hun leven, als ware het een spiegel.” Deze kunstopvatting herkende Reinewald in Aloys. “De Fotografenavonden van Aloys stonden en staan in het teken van deze tentoonstelling. Nooit meer oorlog, aandacht voor alles en iedereen, maar liefst geen egotripperij.”

De toekomst

Tom Meerman ging nader in op de fotografie en haar toekomst. “Welkom bij de oudste der moderne kunsten! 41 jaar ben ik fotograaf. Ik doe een oproep aan eenieder iets na te laten voor de mensheid.” Hij had zijn oudste dochter, toen die tweeëneenhalf werd,  een minicameraatje gegeven. Ze ging daarmee driftig aan de slag, fotografeerde giraffen in Ouwehands Dierenpark en haar zusje die toen in de buggy zat. Die foto’s kwamen terecht in een album. “In 1989 bestond de fotografie 150 jaar. Dat werd groots gevierd. De fotografie heeft de mensheid veranderd. Dit jaar bestaat de fotografie 179 jaar. Gaan we in 2039 het bestaan van 200 jaar fotografie ook groots vieren?”

Als het aan de jeugd ligt, is dat de vraag, aldus Meerman. “Ze delen hun foto’s direct met gelijken. Ze bekommeren zich niet om generaties na hen. Er komt evenwel wel een later. Zij zullen dan op zeker moment nieuwsgierig zijn naar dagen van hun jeugd. Hebben ze dan nog hun leuke foto’s? Serieuze fotografie bevindt zich nu bij de minderheid. Nu niks rolletjes, DoKa’s en fotowinkels, op zijn best is er de harde schijf, maar wanneer die crasht, is het OUT. Dat was het dan.”

Analogiseer uw werk!

Hij eindigde in mineur, maar met toch een hoopvol voorstel. “Ik geloof niet dat mijn harde schijf mij gaat overleven. Ook al zijn de foto’s netjes genummerd. Daarentegen lijden mijn boeken niet aan crashgevoeligheid. Daarom de oproep: “Analogiseer uw werk! (na selectie vanzelfsprekend). Ik heb zelf een flink aantal foto’s analoog gemaakt, en wel in tweevoud, de exemplaren zijn voor mijn beide dochters."

En toen ging de avond vrolijk verder. De eerstvolgende, 201e Fotografenavond is op 17 april.

Afbeeldingen: 1) Tom Meerman, 2) Willem Overtoom 3 - 5) Hendrik Jan Smit, 6 - 14) Hedwig van der Heiden
Foto 3: welkomstwoord van Aloys, 4: Chris Reinewald (opde rug gezien) over The Family of Man, 5: Tom Meerman: Analogiseer je foto's!

 

 

 

 

Reageren