De aristocratie van het gevoelige, het discrete en het moedige

Mijn leven lang heb ik hard gewerkt, gecreëerd en gestudeerd. Waar en wanneer ik kon heb ik geprobeerd bepaalde normen op mijn leven van toepassing te laten zijn. Vooral als het ging om de dagelijkse problemen van het leven te overwinnen. Vaak werd ik geconfronteerd met onbeleefde en agressieve persoonlijkheden die niet nalieten mij of anderen te beledigen als ze het niet met mij/ons eens waren.

Ik heb er wel iets positiefs aan overgehouden: mijn interesse in goede manieren en de vaardigheden van de diplomatie. Uit de ongelukkige ervaringen leerde ik dat er veel meer interessante en zelfs aangename manieren waren om een standpunt over te brengen aan een andere persoon, zonder beroep te doen op het agressieve of het vulgaire.  

Ik ontdekte dat als ik gebruik maakte van diplomatie en tact – op een evenredige en passende wijze – dat leidde tot betere relaties met andere mensen en een manier was wederzijds respect op te bouwen en te ontwikkelen. Dit resulteerde op zijn beurt tot meer succesvolle resultaten en minder onhandige of stressvolle communicatie. Ik leerde begrijpen dat diplomatie was gebaseerd op vaardigheden om andere mensen te begrijpen en gevoelig te zijn voor hun mening, ideeën, gevoelens en overtuigingen.  

Ik vond dit prachtige filosofische fragment van E.M. Forster dat erg bij mijn gedachten aansloot, omdat het eloquent mijn achting voor diplomatie verwoord. Ik voelde dat het tijd was het met u te delen. Dario Poli.

Ik geloof in aristocratie, als dat ten minste het juiste woord is en als een democraat het mag gebruiken. Niet een aristocratie van de macht gebaseerd op positie en invloed, maar een aristocratie van het gevoelige, het discrete en het moedige. Haar leden kunnen gevonden worden in alle volken en maatschappelijke klassen en door alle eeuwen heen en onder hen is er een geheime verstandhouding. Zij vertegenwoordigen de ware menselijke conditie, de permanente overwinning van onze rare soort op wreedheid en chaos.” Uit een essay uit 1941 van E.M. Forster.

Mijn favoriete citaat van E.M. Forster is: “Als ik moest kiezen tussen het verraden van mij land en het verraden van mijn vriend, hoop ik dat ik het lef heb om mijn land te verraden.

Korte biografie van E.M. Forster

Edward Morgan Forster OM CH, beter bekend onder zijn pseudoniem E.M. Forster, was een Engelse schrijver van romans, korte verhalen, essayist en librettist. Hij werd geboren op 1 januari 1879 en overleed op 7 juni 1970. Hij werd vooral bekend door zijn ironische en goed bedachte romans die het klasse verschil en de hypocrisie van de Britse samenleving in het begin van de 20e eeuw tot thema hadden. Forster’s instinctieve impuls in de richting van het humanistische, zielsverwante begrijpen kan worden samengevat in het motto van zijn roman Howards End uit 1910: ‘Only connect’.    

Zijn roman uit 1908, A Room with a View, is zijn meest optimistische werk, maar zijn A Passage to India (1924) bracht hem zijn grootste succes. Hij werd zestien maal genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur.  

Films: Maurice: A Room with a View, Howards End, A Passage to India, Where Angels Fear to Tread, A Diary for Timothy, Plug.

Korte verhalen: The Machine Stops, The Other Side of the Hedge, The Other Boat, The Life to Come

http://bit.ly/2joebzP 

 

 

Reageren