De foto's van Oberstleutnant Rothe

Een oudere en een jongere particulier hebben gezorgd voor het behoud van een voor Nederland uniek Duits fotoalbum over vooral Nederlandse verdedigingswerken.
De heer Vroom verzamelde onder andere oude foto's en fotoalbums van Nederland in de jaren 1920-1940 maar stoot zijn verzameling nu af vanwege zijn leeftijd en gezondheid.

Van wie was het foto-album? Wie het album heeft samengesteld is heel eenvoudig te beantwoorden omdat hij dat zelf op de binnenzijde van de achterkaft heeft geschreven, vertaald luidt dat:
"Opnames uit de periode van 15 juni tot 20 september 1940
Berlin-Karlshorst d.d. 6.3.41
Mehrländer” (handtekening)
Hij zal gebruik hebben gemaakt van foto's die door verschillende soldaten zijn gemaakt en onderling werden uitgewisseld. De formaten van de foto's wisselen namelijk nogal en een aantal foto's zijn ook elders opgedoken. De foto's met stadsgezichten van Den Haag, Brussel en Parijs zullen ter plekke als setjes in kiosken zijn gekocht.

Het fotoalbum start heel tegenstrijdig, achteraf gezien.
Het begint met een gedicht van A. Hitler over het vloeien van bloed voor je vaderland, een foto van een vlag met Swastika en een grafkruis. En daarna elf pagina's met idyllische, vredelievende plaatjes van het Nederlandse landschap met koeien, molens, bruggen, Den Haag, Cruquiusgemaal, Tsaar Peter Huis in Zaandam, strand van Scheveningen en Domtoren in Utrecht.

Van de IJssellinie worden vooral de brugkazematten en de versperringen in beeld gebracht met uiteraard beelden van de opgeblazen bruggen bij Westervoort en Nijmegen. Ook de S- en G-kazematten zijn ruim vertegenwoordigd waaronder een met een voor de Over-Betuwe karakteristieke bovenrand.
"Die veraltete Stellung von Amsterdam" kwam met zijn betonnen forten letterlijk en figuurlijk beter in beeld met twee pagina's met foto's van diverse forten waarvan het bijschrift echter niet altijd klopt.

Op verschillende foto's komen ook Nederlandse burgers en militairen voor die met een zuinige glimlach poseren met de Duitse soldaten. Er is een foto die een groep Nederlandse krijgsgevangen toont die spullen op een vrachtwagen laden. Een andere foto toont een vrouw en twee mannen met drie Duitse militairen voor een grote boerenschuur-deur "bij de veldkeuken in Lienden". Een van de Nederlandse mannen lijkt een Nederlandse legerbroek met beenwindsels te dragen...

Ik sluit hiermee een project af dat acht jaar geleden begon met een e-mail van dhr. Vroom. Hij schreef "ik wil graag anderen laten meegenieten van deze foto's" en dat ben ik met hem eens. Bovendien vinden we beiden dat het album intact én in Nederland moet blijven. Dat is voor een onbepaalde tijd door mij gegarandeerd.
Het volledig onderzoeken en publiceren van het album kan een levensvullende hobby op zich zijn. Middels deze beperkte beschrijving met foto's hoop ik voor de meeste geïnteresseerden een goed beeld te hebben gegeven van het fotoalbum en daarmee van de Nederlandse verdedigingswerken in 1940 door de ogen van een Duitse genie-officier. Helaas blijft Rothe feitelijk toch ook een onbekende soldaat.

Wilt u meer foto's zien? Alle foto's uit het album zijn opgenomen en beschreven in de on-line catalogus van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. Zoek in de catalogus naar 'Rothe' in de omschrijving om alle foto's door te bladeren.
Als u aanvullende informatie over de foto's wilt bijdragen dan verneem ik ook graag van u en mogelijk ontvangt u een digitale scan voor eigen studiegebruik. Mensen die foto's willen gebruiken in publicaties of tentoonstellingen nodig ik van harte uit om contact met me op te nemen.

Tags

Reageren