De geknoopte stoel van Marcel Wanders

Als een macramé-werkje, een geknoopt stoeltje dat luchtig, licht en flexibel oogt. The Knotted Chair (1995) is prachtig om te zien, maar je kunt er ook nog goed op zitten. De touwen, voorzien van metaal, waarmee het stoeltje gevormd is, zijn gevat in kunststof. Marcel Wanders brak internationaal door met dit ontwerp dat hij maakte in samenwerking met de Technische Universiteit Delft voor Droog Design. Kenners noemden het een ‘instant classic’.

Hoe je zoiets maakt? De touwen – een aramide vlecht met een kern van carbon – knoop je tot het model stoel. Dan doop je het in de epoxy en laat je het over een frame hangen om uit te harden. Wanders noemt het zelf een goede fusie tussen ambachtswerk en technisch vernuft én een snufje Gaudi. Want net als in het werk van de Spaanse architect bepaalt ook hier de zwaartekracht de uiteindelijke en unieke vorm. Wat Wanders zelf fijn vindt aan de stoel: het misleidende (de illusie van ‘slap’), dat je er aan wilt voelen en op wilt zitten en dat het stoeltje lekker puur en sixties is.

De stoel staat inmiddels in het Museum for Modern Art in New York (Moma) en is in productie (en collectie) genomen door Cappellini. The Knotted Chair won de publieksprijs van de Rotterdam Designprijs in 1997. Zelf ook een knoopstoel? Klassiekers kosten geld, zo ook dit exemplaar. Reken nieuw op minimaal 2000 euro.

 

Tags

Reageren