De geschiedenis van de sociale werkvoorziening

Bij sociale werkvoorziening denken veel mensen aan de schoffelaars in de plantsoenen, of verstandelijk gehandicapten die inpakwerk doen. Maar de sociale werkplaats is meer en kent een zeer lange geschiedenis.

Ontstaan en geschiedenis

De sociale werkvoorziening. Hierbij wordt dikwijls gelijk gedacht aan mensen die werken in de gemeentelijke plantsoenen, of aan verstandelijk beperkte mensen die inpakwerkzaamheden verrichten binnen grote bedrijfshallen. De meeste mensen kennen wel iemand die werkt binnen deze bedrijfstak en zeker in kleinere gemeenten is de sociale werkvoorziening een van de grote werkgevers in de omgeving. Zo is wel algemeen bekend dat de sociale werkvoorziening aangepast werk biedt aan mensen met een beperking, die in het ‘gewone’ bedrijfsleven niet kunnen werken en er wel meer wordt gedaan dan alleen inpakwerkzaamheden.

Maar wat echter minder bekend is dat de sociale werkvoorziening al voor de invoering van de Wet op de Sociale Werkvoorziening in 1969 een lange voorgeschiedenis heeft en door de jaren een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Al voor 1900 begon men met de werkverschaffing voor gehandicapte mensen, die toen nog ‘gebrekkigen’ genoemd werden. Tot 1950 waren deze werkplaatsen vooral particuliere initiatieven van onder andere ouders van gehandicapten en kerkelijke instellingen. In doorgaans kleine, eenvoudige werkplaatsen werden eenvoudige werkzaamheden verricht, waarbij allerlei producten werden gemaakt die in de omgeving werden verkocht.

Meer lezen over de geschiedenis en ontstaan van de sociale werkvoorziening?

http://www.historien.nl/de-sociale-werkvoorziening-in-nederland/

 

Tags

Reageren