Design, zorg & vintage sportkleding bij PlanC in Apeldoorn

In het onder architectuur gebouwde pand van Omnizorg (de Apeldoornse dak-thuislozen en verslavingszorg) vind je “Plan C” een winkel met een niet-alledaags winkelaanbod.

De naam “PlanC” roept nog wel eens vragen op (want wat was plan A en B?). “De naam is drie jaar geleden ontstaan bij de start van mijn Pop Up store” legt Caroline uit “Het is de C van Caroline, en ik heb veel plannen”. Na het vinden van de vaste winkellocatie is de naam gebleven en maakt vintagesportswear.nl onderdeel uit van PlanC.

Springplank

In de gezellige winkel vind je een variëteit aan sportkleding die tussen 1961 en 1986 is geproduceerd en ingekocht. Maar dat is niet alles: ook lokale producten; originele second hand kleding, kleine cadeau-ideetjes en grotere kunstwerken van lokale kunstenaars maken deel uit van het winkelaanbod.

Vintage, Veluwe en Design zijn de kernwoorden, betrokkenheid en verbinding vormen de sleutel. De betrokkenheid geldt niet alleen de wijze waarop je als klant te woord gestaan wordt, ook de bewoners van Omnizorg zijn betrokken in de plannen van Caroline.

Zo zorgt een bewoner (‘cliënt') voor de wekelijkse schoonmaakbeurt, en heeft een aantal bewoners deelgenomen aan een muziekproject. Voor één van de deelneemsters was dit aanleiding om een punt te zetten achter haar verslaving. Inmiddels woont zij in het zuiden van het land, in de buurt van haar familie en geeft invulling aan haar bestaan.

De activiteiten in PlanC maken dat bewoners  een ander perspectief en motivatie krijgen om terug te (willen) keren naar een plaatsje in de maatschappij. Je zou kunnen zeggen dat PlanC hierbij als een soort springplank fungeert.  

Vintagesportswear.nl

Uniek voor Nederland en misschien wel Europa is de uitgebreide collectie authentiek vintage sportartikelen. Nieuw, en veelal nog voorzien van het prijskaartje in guldens. De collectie is breed en veelomvattend: van skipak tot bikini, en van campingattribuut tot bijvoorbeeld tennisjurkje. Want heb je een oldtimer waarmee je in vintagestyle naar de wintersport gaat – geen probleem: PlanC heeft de dakdrager/imperial voor je ski’s!

Het is leuk de historie en evolutie te constateren. Van de sportkleding zelf, maar ook van de maatvoering. Opvallend zijn de sprekende kleuren. De vrolijke kleding kleuren van de jaren ’70 en ’80 vormen voor passanten vaak de aanleiding om over de drempel te stappen. Het nthousiasme vertelt zich voort.

“Hoewel, niet altijd, er blijft een groep vintagefans en verzamelaars die zegt de bron, de “Fundgrube”, nooit prijs te zullen geven” aldus Caroline

Erfenis

Regelmatig krijgt Caroline de vraag hoe zij aan deze bijzondere sportkleding collectie komt. Het antwoord is even eenvoudig als simpel: het is de erfenis van haar ouders. Zij startten in 1961 de gespecialiseerde (winter)sportzaak Wilms Floet Sport in Leiden. Dit maakt dat zij (hoewel nooit gedacht) toch de derde generatie is die actief is in de sportartikelen. 

Slechts een gedeelte van het totale aanbod vind je in de winkel,  een substantieel deel bevindt zich in stock. Een deel hiervan is al inzichtelijk op de website (www.vintagesportswear.nl). Het nieuwste plan van Caroline is het verhuren van de onesies/ ski overalls. “In de Alpen worden zgn Retro Ski Wochen georganiseerd – hoe leuk is het om in een Onesie de helling af te suizen.”  

Omnizorg heeft een wasserette die ook voor niet-bewoners haar diensten verricht. Na de vakantie kunnen de skipakken heir gereinigd en waterafstotend gemaakt worden – dit schept weer werkgelegenheid.

Design

Apeldoorn is heel kunstzinnig. PlanC weet zich omringd door twee galeries waar kleinschalig hoogwaardige tentoonstellingen worden georganiseerd. De jaarlijkse kunstroute trekt landelijk de aandacht. “Voor mij is deelname aan deze Kunstroute een mooi moment om de kunstenaars en fotografen waar ik in dat jaar mee heb samengewerkt in de winkel een platform te bieden” aldus Caroline.

In PlanC vind je ook produkten van lokale kunstenaars. Het aanbod wisselt, maar de Cruijff t-shirts van www.rudivoss.nl of de met sport attributen gemaakte gebruiksvoorwerpen van www.madebyberthus.nl vormen een vast onderdeel. 

Ook vind je design items in de hand picked second hand collectie. Veel kledingstukken met een duidelijke signatuur die verwijst naar de periode 1970 – 1990. Ofwel merkkleding van mooie kwaliteit. En heb je voor een enkele avond een themafeest of een beperkt budget dan biedt de tientjesmand uitkomst. Een grote mand met daarin een variëteit aan kledingstukken tot € 10,00.

Veluwe

PlanC bevindt zich zo’n 300m van Apeldoorn CS. Dit betekent op de route van forens maar vooral ook toerist. De variëteit aan internationale bezoekers is groot.

Voor de toerist (uit eigen stad) valt er bij PlanC ook het nodige te halen. Zo verkoopt PlanC de jaarkaarten die toegang bieden tot de bossen van de Kroondomeinen. Een deels parkachtig aangelegd bos rondom Paleis Het Loo waar mooie wandelroutes uitgezet zijn. Ook produkten afkomstig van het hout uit deze Kroondomeinen worden verkocht: nestelkastjes, de stangen/ afgeworpen geweien, of houten borrelplanken alsmede verjaardagskalenders en linnen tasjes.

Ook produkten van het Moestuin Groen Verbindt / Oranjefondsproject vinden inmiddels hun weg naar PlanC. Bijvoorbeeld de Smudge sticks zijn leuke cadeau ideetjes.

Ben je van plan ook de rest van Apeldoorn ontdekken dan heeft Caroline zowel actuele tips als een stadsplattegrond. Kortom: weet je welkom bij een bezoek aan PlanC.

Verbinding

Het is leuk te zien hoe na ruim twee jaar de naamsbekendheid groeit. Stylisten, fotografen, bloggers, modellen, en een verrassend groot aantal internationale klanten weet inmiddels de weg naar de Apeldoornse Stationsstraat te vinden. De website www.vintagesportswear.nl is slechts een digitale etalage en geeft een indruk van de collectie.

Traditioneel adverteren doet Caroline niet – er vanuit gaande dat de vintage liefhebber het leuk vindt zijn/ haar hotspot te ontdekken. “Ter promotie en vergroting van de naamsbekendheid zoek ik liever de  samenwerking met bijvoorbeeld bloggers en fotografen – een win/win situatie voor beide partijen waar vaak mooie contacten uit voortkomen”

Ben je fotograaf, stylist of anderszins geinteresseerd in vintage sportartikelen aarzel dan niet contact op te nemen. PlanC bevindt zich op zo’n 300 meter van Apeldoorn Centraal Station.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 – 18.00 | zaterdag 12.00 – 16.30 & op verzoek

Afbeeldingen: 1) Interieur PlanC | Foto Caroline Wilms Floet, 2) Eighties ski overall “onesie” gedragen door Ruud Voss Foto: Caroline Wilms Floet, 3) lokale kunstenaars, 4) Jogging pak Eighties | skitafel www.MadebyBerthus.nl Foto: Caroline Wilms Floet, 5) Foto: Anne Eerdman Photography, 6) Seventies ski pully en ribcoard Keilhose Skibroek

 http://www.vintagesportswear.nl/ 

Reageren