Expositie “Move Art”

‘Move Art’ heet de nieuwste expositie van KuBra in de Steenfabriek in Gilze die op zaterdag 13 december om 14.00 uur officieel wordt geopend. Tot en met 21 december tonen elf kunstenaars uit West en Oost Brabant hun reactie op het begrip Move.

Move kan zeer verschillend worden opgevat: ‘in beweging, roeren, ontroeren, aangrijpen, raken’ zijn zomaar een aantal vertalingen van een willekeurig online woordenboek.

Kunst is inderdaad altijd in beweging. Marion Janssen-Quaadvliet (uit Vught) houdt erg van beweging. De inspiratie voor haar mixed media werk van rietpen, oost Indische inkt en acryl vind ze vaak op reis, zoals:  verkeer op een brug, mensen die oversteken op een zebrapad.

Dit werk is volkomen in tegenstelling met dat van Marlies Heere (Oosterhout). Deze maakt bijzonder fijne verstilde olieverfschilderijtjes in fotorealistische stijl

Een nieuwe techniek is ook vaak een reden voor kunstenaars om verder te bewegen, zo heeft Blandine Pette (Breda) nieuwe technieken ontwikkeld, digitale foto-paintings en de zeer bijzondere vinorels, waarbij ze wijn gebruikt op aquarelachtige wijze.

Emerentia van Vroenhoven (Best) is na gedetailleerd werk in met name pastelkrijt, overgestapt naar de meer geabstraheerde werken in ecoline, acryl en olieverf. Daarnaast  werkt ze ruimtelijk. In deze expositie zijn een aantal glazen objecten te zijn.

Ook in glas werkt Truus de Wijs (Eindhoven). Haar werk vindt zijn oorsprong in de glazenierskunst, maar daarna is ze overgestapt op meer diverse glastechnieken. Ze houdt er van om verschillende vormen samen te brengen tot een nieuw beeld. In deze expositie ziet u hoe ze dit met diverse vogelvormen doet. Haar doel is om verwarring op te wekken bij de beschouwer.

Datzelfde kan men zeggen van Gerda Kunst–Janssen uit Sint-Michielsgestel. Zij recyclet. Dode voorwerpen krijgen een tweede leven in haar objecten. In haar beelden versmelten vergankelijkheid en eindigheid tot tere, verstilde taferelen, die op een originele wijze haar kijk op het thema zichtbaar maken.

Elke Kip uit Nuenen maakt assemblages onder stolpen en als Art in Boxes. Ze maakt daarnaast ook gebruikt van fotografie. Haar werken mogen grappig gevonden worden, maar zetten aan tot nadenken.

Hierbij zijn we dus bij de andere opvatting van Move Art aanbeland, Move in de betekenis van roeren, ontroeren en aangrijpen.

Josemieke Segers (Tilburg) gebruikt persoonlijke verhalen als uitgangspunt voor smeedvormen en daarbij kiest ze materialen die dat verhaal onderstrepen. Zoals sjamanen aan voorwerpen een betekenis kunnen geven, zo doet zij dat in haar sieraden.

Pauline Koehorst uit Breda laat een serie kleine indringende portretjes zien, die een diversiteit aan emoties en zeggingskracht tonen. Het werk heeft altijd een onderliggende laag waarin ze de kwetsbaarheid van mens of dier voelbaar maakt.

Van Ro-Nalt Schrauwen (Tilburg) is een collage te zien rond de zeven werken van barmhartigheid en ruimtelijke werk, gehouwen uit steen. Gevallen Engel is de titel van een van de werken.

Mieke van Zundert (uit Zundert) toont papier behandeld in een acryltechniek levert bijzondere beelden en beeldjes op, die soms verhalend, soms commentariërend zijn. Daarnaast laat ze impressionistisch schilderwerk zien, zoals schapen in een landschap. En daarmee sluit de expositie aan op de kerstdagen in deze decembermaand.

De expositie in de Steenfabriek aan de Steenfabriek 7 in Gilze is op 13, 14, 20 en 21 december van 12.00 tot 17.00 uur. De expositie wordt op zaterdag 13 december om 14.00 uur officieel geopend door dichter Gert-Jan van den Bemd en er is een optreden van singer songwriter Carel Burghout. Op zondag 14 december om 12.00 uur wordt een workshop gegeven ‘Inner Art’ door Josemieke Segers.

Tags

Reageren