Fair City

Fairtradelevensmiddelen zijn niet meer weg te denken uit de schappen van de supers. De producten van het huismerk van Plus dragen het Max Havelaarkeurmerk. Wat minder bekend is dat steeds meer bedrijven, hotels, musea zelfs hele steden fairtrade kunnen zijn.

Vier hjaar geleden ging koekjes en chocoladegigant Verkade overstag. In een klap werd het de grootste producent van fairtrade chocola. Er werd toen 1.500 ton fairtrade cacao op jaarbasis extra op de markt gebracht. Dit bedraagt 20% van de wereldwijd verkochte Fairtrade-cacao (7.300 ton). Ook alle suiker koopt het bedrijf in onder Fairtrade voorwaarden.

Van faire badmat tot handcrème

Ook Dorint Hotel Amsterdam Airport richtte in 2010 een groen & fairtrade etage in. Op veertig kamers zijn dekbedden, handdoeken, badjassen, badmatten en kussens gemaakt van katoen met het Max Havelaarkeurmerk. De bloemen, het fruit, het eten en drinken in de minibar en ook handcrème in de badkamer zijn ook Fairtrade-gecertificeerd.

 Fairtrade Gemeente

Na onder andere voeding, kleding, speelgoed en hotels zijn er nu ook gemeentes  fairtrade. Jan Pronk reikte onlangs het predikaat Fairtrade Gemeente uit aan Goes en Groningen. ‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente veel aandacht besteedt aan fairtrade. Supermarkten, winkels, horeca en gemeentehuis verkopen of gebruiken zoveel mogelijk fairtrade producten. En ook scholen, ziekenhuizen, kerken en sportkantines tonen aan dat zij fairtrade producten gebruiken of voorlichting geven over eerlijke handel. Bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat is Fairtrade?

Fairtrade producten zijn producten waarvoor boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk loon ontvangen. “Trade not aid,” luidde de slogan van de fairtradebeweging in de jaren zestig al. Eind jaren zestig omarmde UNCTAD, de conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling het idee. Niet lang daarna opende de eerste wereldwinkel zijn deuren: in 1969 in Beukelen. Qua duurzaamheid loopt een fairtrade product in de pas met een gemiddeld Europees product. De producten dragen een internarionaal keurmerk Fairtrade. In Nedeland zijn ze vaak ook voorzien van het Max HAvelaarkeurmerk.

In 1988 lagen de eerste pakken koffie met Max Havelaarkeurmerk in de schappen. Het keurmerk was vernoemd naar de beroemde roman van Multatuli uit 1860. Deze stelde  de corrupte praktijken in de koffiehandel in voormalige kolonie Nederlands-Indie aan de kaak. Inmiddels zijn er rond 1700 producten op de markt, variërend van  ananassen, avocado’s, bananen, bier, chocolade en chocopasta, honing, koekjes, koffie, mango’s, ijs, druiven, maar ook non-food als bloemen, katoen (kleding en badtextiel),  De producten zijn in meer dan 400 winkels in Nederland te koop. De Wereldwinkels richten zich op gifts & livingproducten, zoals sierraden, serviesgoed, tassen. De voorwaarden zijn minder streng dan die van Max Havelaar. 

Tags

Reageren