Floris, de tv-serie

De tv-serie Floris, over een dappere ridder en zijn vriend Sindala genoot eind jaren zestig immense populariteit. De serie werd gebaseerd op historische strijd tussen Hertog Karel van Gelre en Filips de Schone van Bourgondië.

In 1967 besloot Carel Enkelaar, directeur van de NTS naar voorbeeld van omringende landen een tv-serie te maken die zich afspeelt in de  middeleeuwen. Dramavertaler Gerard Soeteman schreef het scenario. Paul Verhoeven was de regisseur.
De opnamen vonden plaats in 1968. Ze vonden plaats op respectievelijk Kasteel Doornenburg, Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge. De hoofdrol van Floris werd gespeeld door Rutger Hauer. De twaalf afleveringen werden uitgezonden van 5 oktober tot en met 21 december 1969. De eerste aflevering trok 2.790.000 kijkers; de derde aflevering ruim 3,5 miljoen kijkers. Floris was in 1969 het best bekeken programma op de Nederlandse televisie. Er verschenen Floris-boeken, Floris-strips, en een Floris-langspeelplaat. De serie werd in Engeland en de DDR uitgezonden als respectievelijk The Adventures of Floris en Floris - Der Mann mit dem Schwert. In 1975 werd een West-Duitse remake van de serie gemaakt onder de titel Floris von Rosemund. In de documentaire De Ridder en de Fakir (1999) van Paul Versteegen blikken betrokkenen terug op de serie. In 2004 was de première van een speelfilm over de kleinzoon van Floris, onder regie van Jean van de Velde. Deze film heette eveneens Floris. In de film zijn oude beelden uit de televisieserie gebruikt.

Inhoud tv-serie

De serie gaat over een ridder Floris en zijn vriend een fakir Sindala genaamd. De Bourgondiërs zijn de helden en hun vijanden hertog Karel Gelre, Maarten van Rossem en Lange Pier. Historisch gezien klopt dit niet, want tijdens de Gelderse Oorlogen vochten Karel van Gelre en de zijnen juist tegen de Bourgondische veroveraars voor hun onafhankelijkheid. De dappere Floris van Rosemondt keert na vele omzwervingen over zee met de Portugezen terug naar zijn geboorteland. Er blijkt een strijd gaande tussen het Bourgondische rijk van Filips de Schone en het hertogdom van Karel van Gelre. Het kasteel is veroverd door Karel van Gelre. Hij gaat de strijd aan tegen de soldaten van Van Gelre, samen met zijn wijze vriend Sindala, een fakir uit India. Hij vecht aan de zijde van de Bourgondiërs in het huurlingenleger van Maarten van Rossem en Lange Pier voor zijn vrijheid en zijn land.

Lange Pier was historische Grote Pier

In de serie komen een aantal historische personen voor, onder wie Filips de Schone, hertog Karel van Gelre, de Friese vrijheidsstrijder Lange Pier (oorspronkelijk Grote Pier)en Maarten van Rossem: de meedogenloze veldheer van Karel van Gelre en de schilder Jeroen Bosch.

bron wikipedia, zie link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_(televisieserie)
link naar aflevering Floris 'Het gestolen kasteel': https://www.youtube.com/watch?v=eIir3kYt9no

Reageren