Ganz: How I lost my Beetle

‘Ganz: How I lost my Beetle’ is het verhaal van Josef Ganz, de Joodse ingenieur achter Hitlers Volkswagen, die verbannen door de nazi’s roemloos stierf in Australië. Zijn biograaf en familieleden proberen zijn nalatenschap bekend te maken en letterlijk weer op de weg te krijgen.  

Josef Ganz (1898-1967) was autogek, een briljant ingenieur, een messcherpe autojournalist en niet bang om technische grenzen te doorbreken. Kortom: hij leefde voor auto’s. Ganz droomde van een kleine, veilige en betaalbare auto voor de gemiddelde man. En hij was Joods, een bijzaak, ware het niet dat hij in nazi-Duitsland leefde.

Film

Suzanne Raes maakte er een film van die vanaf 2 mei 2019 in de bioscopen draait.  “Ganz” neemt de kijker mee naar een tijd waarin de auto net is uitgevonden en slechts speelgoed was voor rijkelui. Voor Ganz was de automobiel symbool voor vrijheid, hij voorzag een revolutie in mobiliteit. In zijn missie om een auto voor het volk te maken vond Ganz een opmerkelijke medestander in Adolf Hitler.  

Deze net verkozen politicus slaagde erin de sceptische auto-industrie het zwijgen op te leggen door het immense Autobahn project vooruit te duwen en het onderzoek naar een ‘volkswagen’ te stimuleren. Maar toen Hitlers macht toenam en zijn ware fascistische neigingen aan het licht kwamen, moest Ganz vluchten om zijn leven te redden.  

Volkswagen kever  

De Volkswagen Kever, gebaseerd op het door Ganz al begin jaren ’30 beschreven concept, werd een van de meest populaire en succesvolle auto’s in de geschiedenis. Ganz stierf uiteindelijk in ballingschap, duizenden kilometers van zijn vaderland en door bijna iedereen vergeten.  

In de film vertelt Ganz, bij monde van Duitse acteur Joachim Król, zelf zijn verhaal. Daarnaast zien we mensen die door het verhaal van Josef Ganz geraakt en begeesterd zijn. We ontmoeten achterneef Lorenz die als autofanaat in de voetsporen van zijn verre oudoom treedt. Samen met Nederlandse Ganz-expert Paul Schilperoord gaat hij op zoek naar bestaande modellen van de originele Ganz-auto en proberen ze een functionerend model weer de weg op te krijgen.  

We ontmoeten Maja, een ander familielid van Ganz, die bij haar geboorte een zeer ontroerende brief van haar oudoom ontving wiens woorden haar haar hele leven achtervolgden. Ook ontmoeten we Remy, een conceptueel kunstenaar die toegang krijgt tot een enorm archief van foto’s die Ganz heeft gemaakt. Ze inspireren hem om een tentoonstelling over de briljante uitvinder te maken die nooit de erkenning heeft gekregen die hij verdiende. Uiteindelijk dient al hun werk om het verloren erfgoed van Ganz naar de wereld van vandaag te brengen. 

GANZ: HOW I LOST MY BEETLE

Regie: Suzanne Raes (0,03 seconde, Boudewijn de Groot - Kom nader, De tegenprestatie).

Een Submarine productie, in coproductie met Lichtblik Film, NTR en WDR. De film kwam tot stand met steun van Nederlands Filmfonds en Nederlands Filmfonds Production Incentive, Creative Europe - MEDIA Programma van de Europese Unie, Mediafonds, Film- und Medienstiftung NRW en CoBO. 

https://www.amstelfilm.nl/
https://www.facebook.com/amstelfilm/ 
https://www.youtube.com/user/amstelfilm 

 

Reageren