Groene Historie Begijnhof Amsterdam

Het Begijnhof, dat door een poortje aan het Spui toegankelijk is, vormt een oase van rust middenin de drukke stad Amsterdam. Hier in kort bestek de groene geschiedenis van het Begijnhof Amsterdam.

In 1389 was er in Amsterdam al sprake van een begijnhof. Het oudste huis op nummer 34 dateert uit 1470. Op een plattegrond van Amsterdam uit 1538 is te zien dat de indeling van het terrein tussen de huizen de eeuwen door gelijk gebleven is. Ieder huis had en heeft een eigen voortuin, gemarkeerd door houten hekken.

Het middenterrein is altijd voor gemeenschappelijk gebruik bestemd geweest. In de Middeleeuwen graasden hier koeien, later deed het veldje dienst als gemeenschappelijk bleekveld en omstreeks 1875 werd het tot wandeling in landschapsstijl ingericht.

Het ontwerp werd gemaakt door de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouwmaatschappij 'Linnaeus'. Deze was in 1865 opgericht en had een kwekerij en een tuinbouwschool op de voormalige buitenplaats Frankendaal in Amsterdam- Watergraafsmeer, waar nu de gemeentelijke plantsoenendienst is gevestigd.

De oprichters van 'Linnaeus' waren de toen bekende Amsterdamse bloemisten H.H.I.B. Groenewegen, J.B. Groenewegen en J.C. Krook.

Op het ontwerp staan bloemhout (heesters met mooie bloemen), gazonplanten, bloemvakken voor éénjarige planten en zitplaatsen getekend en een wandelpad dat in vloeiende lijnen er tussendoor slingert. Het centrum van de hof heeft nog steeds een min of meer parkachtig karakter, hoewel het plan uit de 19de eeuw niet meer is te onderscheiden.

Misschien een goed idee die bloeiende heesters terug te planten?

Aanleiding

Dit artikel verscheen ook op Facebook: Groene Historie 92, Het Begijnhof Amsterdam en is geschreven naar aanleiding van het nieuwe Hofjesboek van de auteur Dorine van Hoogstraten, dat eind van deze maand (november 2014) zal verschijnen onder de titel: Open en besloten. Het hofje is terug van nooit weggeweest.

Meer informatie over de auteur van dit artikel: www.historischetuinen.nl

Tags

Reageren

Reacties

Eerste product van samenwerking FB Groene Historie en FB IfThenIsNow. Wordt wel wat toch?