#Kerkverhalen | Aparte verloding glas in lood Begijnhofkapel Breda

Signalement — In het kader van het project #KunstinBreda (Hubar, Kunst in Breda, 2016) is onder meer een waardestelling gemaakt van het interieur van de Catharina- of Begijnhofkapel in Breda, ontworpen door A. van der Aa (1836-1837).

De uitmonstering van dit neoclassicistische gebouw kent een rijke geschiedenis vanaf de tostandkoming in 1837. Een van de bijzonderheden vormen de kleurrijke glazen, waarvan men tot voor kort dacht dat ze allemaal tijdens de herinrichting onder het pastoraat van mrg A.H. van de Corput in de jaren 1885-1890 zijn aangebracht. Nadere inspectie van de meest ramen achter het hoogaltaar leidt tot de conclusie dat dat vrijwel zeker niet het geval is, zoals blijkt uit recente foto's: https://flic.kr/s/aHskS3Lgoo.

Deze twee glazen in de apsis tonen weliswaar dezelfde indeling in registers, maar zijn heel anders van stijl en uitvoering. Wat name opvalt is het type verloding. Dit is haast tekenachtig te noemen: lijnen die normaal gebrandschilderd zijn zie je hier in lood, hoewel er voor het overige ook geschilderde details in de figuraties en ornamenten voorkomen. Een oproep onder het erfgoednetwerk op de sociale media bevestigt het bijzondere karakter hiervan. De enige duidelijke associatie die naar voren kwam, was die met de ‘Kabinetscheibe’ - kleine items van glas in lood als verzamelobject voor een kunstkabinet - uit onder meer Zwitserland (Dirk van de Leemput, Atelier Nicolas). Daarbij werd geopperd dat het misschien om een samenstel van bestaande panelen gaat die bij elkaar zijn gebracht in een raam. Hoewel het beeldmateriaal dat lijkt te ondersteunen zet de drukke verloding zich echter door het hele raam voort; dus anders dan ik aanvankelijk meende, ook in het boogveld. Dus dat is niet waarschijnlijk. Mogelijk hebben we hier te maken met glas in lood dat dateert van de eerste uitmonstering, van na 1837, onder pastoor Willem van Zon.

Oproep — Wie meer van dit soort glazen kent of meer weet of dit type verloding is van harte welkom om dit via het commentaarveld hieronder door te geven of een mail sturen naar vanhellenberghubar@gmail.

Bernadette van Hellenberg Hubar

______________________________________

Reacties

Bij de oproep op de sociale media kwam feedback van Dirk van de Leemputte van Atelier Nicolas, Wies van leeuwen, Joost van Hest, Annemiek Punt en David Mulder. Men is het er over eens dat het om een zeldzaam type verloding gaat.

Bronnen 

  • Bergé, Willem. “Negentiende-eeuwse gebouwen op het Begijnhof te Breda”. Evernote | deoranjeboom.nl, 1997. http://bit.ly/2laGa8D.
  • Hubar, van Hellenberg, Bernadette. “#KunstinBreda | Religieuze kunst, Waardestellingen van uitmonsteringen en clusters.” Ohé en Laak, 2017.
  • Hubar, van Hellenberg, Bernadette. “Kunst in Breda”. VanHellenbergHubar.org, 24 september 2016. http://bit.ly/KunstinBreda-VHHorg.
  • Leemput, van de, Dirk. “Atelier Nicolas | Sociaal Historisch Centrum Limburg”. Facebook, 2016-2017. http://bit.ly/2jlFmMG.
  • Reliwiki. “Breda, Catharinastraat 23 - Begijnhofkapel - Reliwiki”. Reliwiki. Geraadpleegd 20 maart 2017. http://bit.ly/2mGWN7O.

De bronnenlijst is opgemaakt met behulp van Zotero.org (Chicago style).

Verkorte link van dit item: http://bit.ly/2nZoZXJ

Reageren