Kop thee keeps the doctor away

Is thee gezond? Volgens vele gezondsheidswebsites wel. Thee en vooral groene thee, bevat stoffen die mogelijk preventief werken bij een aantal serieuze aandoeningen.  

Je hebt drie kleuren thee; groene, witte en zwarte thee, alle drie zijn het varianten van de theeplant Camellia sinensis. Ze krijgen door een specifieke bewerking karakter en smaak. De bewerking beïnvloedt ook de aanwezigheid van gezonde stoffen. Dat zijn onder andere catechinen, tannine, fluor, cafeïne en looizuur. Zwarte thee ontstaat door fermentatie (gisting) van de theebladeren. Een deel van de heilzame stoffen gaat bij dit proces verloren. Ook kneuzen en versnipperen van de bladeren maakt deze theevariant minder effectief voor de gezondheid. Witte thee is gemaakt van jonge loten van de theeplant en zit daarmee boordevol antioxidanten en vitaminen. Heel gezond dus. Ook van groene thee, waarnaar vrij veel onderzoek is gedaan, zijn vele heilzame voordelen bekend. Groene thee wordt alleen gestoomd, niet gefermenteerd en behoudt onversneden het merendeel aan waardevolle stoffen.

Thee als medicijn

Vanuit de hele wereld wordt de geneeskrachtige werking van thee geroemd. In China, theeland bij uitstek wordt groene thee al 5000 jaar als medicijn ingezet bij je kunt het zo gek niet bedenken wat voor kwaal: hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, depressie, immuunzwakte en ontgifting. In buurland Japan waar de theeceremonie al net zo’n belangrijke rol speelt, is men er sterk van overtuigd dat het lage sterftecijfer aan kanker onder de bevolking ligt aan de hoge thee-consumptie. Ook in Westerse landen is het enthousiasme over de mogelijke gezondheidseffecten van thee groot. Mogelijk kan groene thee een rol spelen in de strijd tegen kanker. De catechinen remmen de werking van een kankerverwekkend enzym en zet het kwaadaardige cellen aan tot celdoding (apoptose). Hiervoor is nog geen bewijs geleverd. Verder blijkt uit verschillende bronnen dat groene thee botten en gebit versterkt, de huid beschermt tegen UV stralen, suikerwaardes in het bloed stabiliseert (insuline werking verbetert), de bloeddruk verlaagt, antibacterieel werkt, de weerstand verhoogt, de spijsvertering versnelt, vetcellen afbreekt en processen van veroudering vertraagt, Alzheimer vertraagt. Iedereen aan de groene thee!

Dagelijkse hoeveelheid

De wenselijke inname is 3-5 koppen per dag (tot 1200 ml/dag). Bijwerkingen zijn er haast niet. Genuttigd in grote hoeveelheden kan iemand last krijgen van slapeloosheid, angst en/of maagklachten vanwege de cafeïne. Soms wordt de cafeïne er uitgehaald is, maar daardoor daalt ook het catechinegehalte. Hiervan dient dus meer gedronken te worden voor hetzelfde effect.

Groene thee bereiden

Gebruik liefst het gedroogde/gewokte blad (geen buideltjes met versneden of bewerkte bladeren) Voeg citroensap aan het hete water toe. De watertemperatuur moet tussen de 70 en 80 graden celsius zijn, dan is de werking van ECGC optimaal.

Groene thee is gewoon als thee verkrijgbaar. Merken als Pickwick, van Nelle, het Kruidvat  hebben groene thee in het assortiment. De traditionele groene thee is vers verkrijgbaar in Chinese winkels en apotheken. Groene thee bestaat ook als groene thee-extract en in capsule vorm.

 

Tags

Reageren