Made in Europe: De kunst waarop Europa tevreden terugkijkt

Made in Europe is een website die, net als het gelijknamige boek, aan de hand van aansprekende voorbeelden een overzicht wil geven van de cultuur die Europa bindt – een alternatief voor de politieke en economische instituties die meestal worden aangeroepen als bindweefsel van Europa (en waarbij iedereen het op een gapen zet). Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? Wat is het ‘cultureel weefsel’, het ‘cultureel DNA’ van ons continent?

Op Made in Europe (pietersteinz.com) en in zijn in maart verschenen boek maakt Pieter Steinz, ex-boekenchef van NRC Handelsblad en nu directeur van het Nederlands Letterenfonds, een rondgang langs de hoogtepunten van de Europese kunsten die van Rusland tot Portugal en van Ierland tot Griekenland herkend worden. Een culturele tegenhanger van In Europa van Geert Mak en het lieux de mémoire-project van de historicus Pierre Nora. Te lezen zijn 104 essays-in-pilvorm over de ‘halteplaatsen’ van de Europese cultuur, plus 104 kleinere ‘vignetten’ over hoogtepunten die zeker niet vergeten mogen worden. Samen vormen ze een tot de verbeelding sprekende (en geïllustreerde) cultuurgeschiedenis van Europa, die high en low culture met elkaar verbindt

Over welke cultuur hebben we het? Het gaat om de klassieke kunsten (muziek en dans, literatuur en toneel, beeldende kunst en strip, fotografie en film, architectuur, mode en vormgeving); maar in alle genres komt zowel de hoge als de lage cultuur aan bod; dus Bach én ABBA, Michelangelo én Kuifje, Shakespeare én de Scandinavische thriller, de Sacre du Printemps én het totaalvoetbal.
Idealiter moet ieder te behandelen item

- overduidelijk ‘made in Europe’ zijn;
- invloedrijk (of liever zelfs de opvallendste) zijn op zijn/haar gebied,
- in alle hoeken van Europa (naams)bekend zijn,
- behoren tot de kunsten; filosofie, religie, politiek en wetenschap doen niet mee.

Volg het blog en website op: http://pietersteinz.com/

En bestel het boek!

Tags

Reageren