Nederland en Vlaanderen op de Frankfurter Buchmesse (4)

In 2016 zijn Nederland en Vlaanderen Ehrengast op de Frankfurter Buchmesse. Dat waren ze eerder, in 1993. Toen heette het nog Schwerpunkt Flandern und die Niederlande. Hieronder de bijdrage van Betsie Insinger.

De bezorgdheid over de teruggang van het lezen heeft ook post gevat in het walhalla van het boek – de Buchmesse in Frankfurt.

Als je daar rond loopt, kan je je overigens nauwelijks voorstellen dat er reden tot zorg zou zijn en dat er minder belangstelling zou bestaan voor boeken. Er hangt een zinderende sfeer die juist alles te maken heeft met boeken bij duizenden en met al die mensen die allemaal iets met boeken van doen hebben.

Conferentie

Maar toch was ook daar de leesbevordering onderwerp van gesprek; de International Publishers Organisation wijdde er zelfs een conferentie van een hele middag aan. Ook bij de andere conferenties die op de Buchmesse werden gehouden kwam het onderwerp veelvuldig ter sprake.

Helaas waren er maar weinig begenadigde sprekers – dat is kennelijk een internationaal manco. Maar dat gaf niet echt. Je zag er altijd weer iemand die je toch wilde spreken en anders ging je gewoon weg.

International Publishers Organisation

Ik moet een uitzondering maken voor Aidan Chambers, Engels kinderboekenauteur. Het was een genoegen om naar hem te luisteren, hetgeen toenam door zijn zeer positieve beoordeling van het Nederlandse kinderboek.

Zij het in onderkoelde bewoordingen, prees hij de openheid, het niet-neerbuigende, waarmee ‘het leven’ daarin aan de orde komt. Daarmee signaleerde hij tegelijk de reden waarom het, anders dan in andere landen, op de Engelse markt niet echt is doorgebroken.

Hij vatte de afwijzing van het Engelse publiek bondig samen met de uitspraak van een jonge Engelse onderwijzerbij een naar diens smaak te vrijpostige illustratie: ‘We don’t do that’. Overigens weet Chambers het hoge niveau van het Nederlandse kinderboek aan het feit dat het deel uitmaakt van het literaire discours.

Alte Oper

Een feestelijke gebeurtenis was de uitreiking door Hella Haasse van griffels en penselen voor de beste kinderboekenschrijvers en –illustratoren. De CPNB koos daarvoor dit jaar Frankfurt als locatie. Natuurlijk in verband met het Schwerpunkt, maar ook om het internationale aanzien van het Nederlandse kinderboek te onderstrepen. Bovendien is de toekenning van deze prijzen niet beperkt tot Nederlanders.

Over de succesvolle voorstelling in de Alte Oper, waar de toppers van de Nederlandse literatuur voorlazen (Nooteboom, Claus, Mulisch, Haasse, Van Paemel), afgewisseld met muziek en cabaret (Candy Dulfer, Hans Liberg, Circle Percussion), is al veel geschreven, maar wij waren erbij en het was echt goed, zo kan ik u verzekeren.

Tags

Reageren