Niels' Folk Favourites

Deze september is het VPRO-programma Tegenlicht terug met een nieuwe reeks prikkelende afleveringen over de achtergrond van de actualiteit. De tweede aflevering, 'De nieuwe makers' wordt op 14 september uitgezonden. Do It Yourself is terug. Op zolderkamers en in tuinschuren werkt een nieuwe generatie makers en uitvinders aan de toekomst. De grenzen tussen kunstenaars en publiek vervagen, iedereen is een creatieveling. Zijn we op weg naar een radicaal nieuwe maatschappij? if then is now gaat in samenwerking met Tegenlicht op onderzoek uit en vraagt makers, onderzoekers en historici om hun mening. Aan het woord Niels van Poecke, promovendus en wetenschappelijk docent. We vroegen hem al eerder om zijn analyse van de rol van de Do It Yourself-beweging in de folkmuziek (zie koppelingen), maar hij deelt ook met ons enkele van zijn favoriete projecten:

1. De voorlopers: Palace Brothers, Smog, Charalambides

In zijn boek Punk Aesthetics and New Folk: Way Down the Old Plank Road (2013) laat musicoloog John Encarnacao de 'geboorte' van de nieuwe folk muziek (door de muziekindustrie ook wel 'free folk', 'freak folk' of 'New Weird America' genoemd) beginnen in het jaar 1993, om precies te zijn bij de volgende drie albums: There Is No-One What Will Take Care Of You (Dragcity) van Palace Brothers, Julius Ceasar (Dragcity) van Smog en Our Bed Is Green (eigen beheer) van de uit Houston, Texas afkomstige band Charalambides. De frontman van Palace Brothers, Will Oldham, zou later furore maken, althans binnen het indie-circuit, als Bonnie 'Prince' Billy. Hetzelfde geldt voor de frontman van Smog, Bill Callahan, die nu, samen met James Jackson Toth (a.k.a. Wooden Wand) mijn favoriete singer-songwriter is. De albums van Palace Brothers en Charalambides zijn beide in de huiskamer opgenomen; het album van Smog was een studio-album maar werd opgenomen op een 4-track cassette. Het album van Charalambides verscheen op een C-100 cassette in een aantal van ongeveer 30. Kortom, drie albums van een hoog Do It Yourself-gehalte, nog net voor de doorbraak van internet richting het grote publiek, waardoor zelf-productie en -distributie nog laagdrempeliger werd.

2. Harm Goslink Kuiper

Harm Goslink Kuiper is een Rotterdamse beeldend kunstenaar en muzikant. Zijn debuutplaat Stil Leven verscheen in 2010 bij Excelsior Recordings (Amsterdam). Het is een verzameling Nederlandstalige folk liedjes, gegrepen uit het leven van de muzikant maar met een magisch-realistische tint. Goslink nam al zijn liedjes op in zijn eigen huiskamer in Rotterdam-Zuid en bespeelde ze op zijn eigen gemaakte instrumenten zoals de koekblik- en saladeschaalbanjo en de fruitkistgitaar. Het is een plaat die eigentijds aandoet, maar tegelijkertijd doet herinneren aan de Amerikaanse en Britse skiffle-muziek van de jaren '50, waarin muzikanten vaak op zelfgemaakte instrumenten hun op de jazz geïnspireerde folk ten gehore brachten. De cover is een schilderij van Goslink zelf: een fruitschaal met twee borstjes. Absolute favoriet: "Wil je me voeren".

3.Tonnie Dieleman

De Zeeuws-Vlaamse muzikant Tonnie Dieleman (a.k.a. broeder Dieleman) debuteerde in 2013 met het album Alles is ijdelheid op het Snowstar Records label (Utrecht). Het album bestaat uit een serie zelf-geproduceerde liedjes, allen gezongen in het Zeeuws-Vlaamse dialect, maar bij tijd en wijle geïnspireerd op Amerikaanse folk traditionals. Zoals het liedje "Zilverspa", dat losjes gebaseerd is op Blind Lemon Jefferson's "See That My Grave Is Kept Clean" (1928), een liedje waarin de protagonist aan God vraagt om zijn graf te graven met een zilveren spade. In de versie van broeder Dieleman, die een tijdje als grafwerker werkte, komen het aardse en bovennatuurlijke samen, vermengd met een beschrijving van het romantische Zeeuws-Vlaamse landschap: de Schelde, de vogels, de boerenakkers: "En alle veugels van de zee / Vliegen langzaam met je mee / Witte reigers, pelikaan / De Schelde wordt nu de Jordaan". In september reist Dieleman door het land om in verschillende kerken optredens te verzorgen in pitoreske kerken: hij verzorgt dan het voorprogramma in de Nederlandse tour (The Royal Dutch Tour) van zijn idool Bonnie 'Prince' Billy.

 

Tags

Reageren